Gazdaság

Sírhely Marilyn Monroe mellett és kézzel írott levél Einsteintől

Sírhely Marilyn Monroe mellett, Roman Abramovics luxusjachtja - többek között ezek a világ legdrágább apróhirdetései az interneten.

Augusztus végén a világ egyik legdrágább üzletét kötötték az eBayen, a népszerű internetes apróhirdetési oldalon. Egy műgyűjtő 3,2 millió dollárért (775 millió forint) vásárolta meg a Superman képregény első példányát. Az 1938-ban megjelent példányra 48 ember tett ajánlatot, a licit 1 millió dollárról indult. Ennek apropóján egy amerikai üzleti magazin összegyűjtötte, hogy melyek voltak a legdrágább adásvételek az internetes piactéren.

Sírhely Marilyn Monroe mellett

2009-ben egy amerikai özvegy felrakta férje sírhelyét az e-Bayre, hogy ebből finanszírozza új Beverly Hills-i házának felépítését. A Westwood Village Memorial Parkban lévő sírhely érdekessége, hogy pontosan Marilyn Monroe nyughelye mellett fekszik. Az özvegy 500 ezer dollárról indította a licitet, amelyet egy ismeretlen vevő végül 4,6 millió dollárért (1,1 milliárd forint) vitt el. Sajnálatos módon az üzlet meghiúsult, mert a vevő nem fizette ki a vételárat, mondván, hogy ennyi pénze még neki sincs egy sírhelyre.

  Fotó: wikipedia

Albert Einstein levele a vallásról

Albert Einstein fizikus a kézzel írott levelében arról elmélkedik, hogy szerinte Isten – legalábbis abban a formában, ahogy a világvallások elgondolják – nem létezik. A levelet 1958-ban, közvetlenül halála előtt írta, és az ismeretlen eladó borítékkal, címzéssel, bélyeggel együtt kínálta az eBayen. A vevő szintén egy ismeretlen volt, aki végül 3 millió dollárt (724 millió forint) fizetett a levélért 2012-ben. Az eladó nagyon jó üzletet csinált, mert 400 ezer dollárért került birtokába a levél 2008-ban.

 Fotó: wikipedia

Luxus-magánrepülőgép

A képen látható repülőgépet 4,9 millió dollárért (1,2 milliárd dollár) vette meg egy afrikai székhelyű légitársaság 2001-ben. Az eladó egy magánrepülőgépekkel kereskedő texasi cég volt. Sokáig ez az adásvétel vezette az eBay toplistáját. A Gulfstream II. névre hallgató sugárhajtású repülő 14 utast tud szállítani 2 fős személyzettel.

Fotó: wikipedia

Luxusóriásjacht

A 2006-ban eladott luxushajót állítólag Roman Abramovics, Londonban élő orosz mágnás vette meg 170 millió dollárért (42 milliárd forint). A jacht moziteremmel, helikopterleszállóval, tíz minden igényt kielégítő luxusszobával és nyolc vendégszobával rendelkezik. Ez volt minden idők legdrágább adásvétele az eBayen, amit azóta se tudott senki túlszárnyalni.

Fotó: wikipedia

(Business Insider)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik