Gazdaság

A DK is feljelentést tesz E.ON-ügyben

A hanyag döntéssel a párt szerint több száz milliárd forintos kár keletkezett, amiért azoknak akik a döntést meghozták, felelniük kell.

Hűtlen kezelés gyanújával a Demokratikus Koalíció (DK) is feljelentést tesz az E.ON gázüzletágának megvásárlása miatt – közölte sajtótájékoztatóján csütörtökön Szombathelyen Varju László a párt országgyűlési képviselője, a DK elnökségi tagja. A politikus emlékezetett arra, hogy a DK már a gáztározók visszavásárlásának időszakában jelezte, hogy a szerződés megkötését alapvetően kifogásolja, mert az százmilliárdos nagyságrendű kárt okozhat az országnak.

A napokban egy peres eljárás kapcsán nyilvánosságra került hivatalos dokumentumok alapján elmondató, hogy a kár mértékét akkor alábecsülték, hiszen az a 600 milliárd forintot is elérheti – mondta. Az energiaszektort érintő első hibás lépés Varju László szerint a MOL részvénycsomagjának visszavásárlása volt, számítása szerint ez önmagában 150 milliárd forintos kárt eredményezett, hiszen már a vásárlás pillanatában jelentősen csökkent a részvények értéke.

A DK elnökségi tagja felhívta a figyelmet arra is: az állam vezetékhasználati jogokat adott át magántársaságoknak, amelynek szavai az lett az eredménye, hogy az olcsóbban beszerezhető gázból keletkezett nyereséget magánszemélyeknek, illetve offshore-cégeknek engedte át, így ez a három elem együtt, szerinte közel ezer milliárd forint értékű kárt okozott. A politikus szavai szerint bármennyire is titkolja a részleteket (például az értékbecslést, a szerződés előkészítése során keletkezett szakmai anyagokat ) az állam, nem lehet a dolgot másképp kezelni, mint egy olyan esetet ahol nyilvánvaló károkozás történt, a károkozásnak pedig vannak felelősei, akiket el kell számoltatni. Ezért teszi meg szavai szerint a DK a szükséges jogi lépéseket.

Nem a DK az első

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hűtlen illetve hanyag kezelés miatt feljelentést tett az E.ON gázüzletágának MVM általi megvásárlása miatt Jávor Benedek, az Együtt-PM európai parlamenti képviselője a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik