Gazdaság

Még többe került a magyar munkás

Jelentősen, 6,3 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest a munkaerő költsége. A munkajövedelmek pedig 6,1 százalékkal nőttek. A közmunka visszahúzta, a versenyszféra feltornázta a statisztikát.

A KSH friss becslése szerint tavaly a legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetésben és a nonprofit szektorban a munkaerő költsége havi átlagban 329 ezer forint volt. Ebbe a költségbe beleértik magát a munkabért, a közterheket, és a különféle szociális és képzési költségeket is.

A 329 ezer forintos átlag jelentősen, 6,3 százalékkal haladta meg az előző évit. Egy évvel korábban (2012/2011) még csak 4,1 százalékos növekedést mértek.

A versenyszféra húzta

Ezen belül a versenyszférában 354 ezer forint feletti volt a munkaerő költsége, amely 9,1 százalékkal haladta meg az előző évit. A közszférában pedig ennél jóval kevesebb, 294 forint feletti átlagot számoltak, és 5,1 százalékos növekedést.

A becslés azonban kitér arra is, hogy mivel tovább nőt (26,6 százalékkal) az alacsony keresetű közfoglalkoztatottak száma, ez tornázta le a közszférás átlagot. Anélkül ugyanis majdnem az országos átlagnak megfelelő (326 ezer forintos) a becsült tavalyi munkaerőköltség.

Legek

Ahogy az előző években, úgy az idén is a pénzügyi és biztosítási tevékenység munkabérköltsége volt a legnagyobb, havi 673 ezer forintnyi. Vagyis ebben a szektorban több mint duplája annyi a munkaerőköltség, mint az átlag. Ezt követi a villamos energia-, gáz- és gőzellátás, légkondicionálás (644 ezer forint feletti átlaggal) és dobogós még az információ és kommunikáció nemzetgazdasági ág is (majdnem 594 ezer forintos átlaggal).

A legkisebb költség most is a szálláshely-szolgáltatás vendéglátásban volt (hajszállal 200 ezer forint alatt),, aztán a humánegészségügyben (kicsivel 205 ezer forint felett) és az egyéb szolgáltatásoknál (218 ezer forint feletti átlag). Ami tulajdonképpen egybevág a bérstatisztikákban megjelenő trendekkel, hiszen ott is általában ezek a legek. No de mennyi volt maga munkajövedelem?

Ennyit kaptunk

A munkajövedelmen itt a munkavégzéshez kapcsolódóan fizetett vagy természetben nyújtott javadalmazások összességét ártik, ami tehát közvetlenül a munkavégzés ellentételezését jelenti. Ezek aránya egyébként átlagban 75 százalék a teljes munkaerőköltségből.

Nemzetgazdasági szinten 242 720 forint volt tavaly az átlagos munkajövedelem, ami az előző évihez képest 6,1 százalékos növekedést jelentett. Miközben az infláció mindössze 1,7 százalékos volt.

A versenyszférában ennél magasabb, 262 ezer forint feletti volt az átlagos munkajövedelem a becslés szerint, ami 9,3 százalékos növekedést jelent éves szinten. A közszférában pedig összességében 216 ezer forint feletti (+ 4,1 százalék 2012-höz képest). A közfoglalkoztatottak nélkül ennél jóval magasabb, 240 ezer forintos az átlag, ami 11 százalék feletti munkajövedelem-növekedést jelenthetett éves szinten a közszférában dolgozóknak.

És a két véglet:: a pénzügyi és biztosítási szektorban az átlagos munkajövedelem 490 ezer forint feletti, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban dolgozóknál pedig ennél kevesebb, mint a harmada, kicsivel 148 ezer forint feletti volt az átlagos munkajövedelem tavaly a becslés szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik