Gazdaság

Akár jöhetne az 50 ezer forintos is

A készpénzállomány folyamatosan nő a gazdaságban, s ezen belül a húszezer forintos forgalma is. Lassan elkelhet egy nagyobb címlet.

Mind több kell belőle

Mivel a kétezres évek közepétől folyamatosan nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége, és a 2001-ben bevezetett 20 ezer forintos bankjegy forgalma is, a Portfolio.hu azt vizsgálta, nem lenne-e itt az ideje bevezetni az 50 ezer forintost.

A korábbiak alapján indokolt lehet

Ehhez megnézték többek között azt is, mivel indokolta anno a 10 ezer forintos bankó bevezetése után 4 évvel a jegybank az eggyel magasabb címletet. Az MNB-közlemény így fogalmazott akkoriban: A forgalom igényli a jelenleginél magasabb címletű bankjegyet, hiszen a tízezerforintos 1997. évi bevezetése óta eltelt időszakban a bruttó hazai termék (GDP) folyó áron jelentősen nőtt, ezzel párhuzamosan a gazdaságban lévő készpénzállomány nagymértékben, több mint 50 százalékkal bővült.

A portál megnézte azt is, hogy az azóta eltelt évek alatt a fent megjelölt két mutató változása milyen volt. Még nagyobb, mint amennyi az indoklásban szerepelt. A nominális GDP ugyanis a 74 százalékkal szemben 93 százalékkal bővült az eltelt 14 évben. A készpénzállomány pedig nem a másfélszeresére, hanem csaknem a háromszorosára nőtt. 
Így meg is állapították, hogy a két szempont alapján bőven túl vagyunk azon az állapoton, mint amikor a húszezres bevezetéséről kellett dönteni.

Nem tervezik

Persze hozzátették, nyilván ezenkívül is számos szempontja lehet egy új bankjegy bevezetésének. És nagyon körültekintő mérlegelés kell hogy megelőzze a döntést. A szempontok közül csak kettő: kérdés lehet például, mennyi húszezres van még raktáron. No és azért sem árt az óvatosság, mert a nagyobb címlet bevezetése támogathatja a feketegazdaságot.


Fotó: Neményi Márton

A portálnak mindenesetre azt válaszolta az MNB, hogy nincs napirenden új forintcímlet bevezetése. S hogy a nagy értékű kifizetések zökkenőmentes lebonyolítására ott vannak a készpénzkímélő fizetési módok. Való igaz. És ezek a módok a feketegazdaságnak sem kedveznek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik