Gazdaság

Putyin miatt jött csúcsformába a forint

Alig 303 forint fölött mozog, amire már három hónapja nem volt példa.

Csütörtök reggel még majdnem 305 forintot kellett adni egy euróért, aztán estére már csak kicsivel több, mint 303 forintot. Ez pedig háromhavi csúcsot jelent.

Péntek reggelig is alig változott a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben. Az eurót csütörtök este 303,24 forinton, péntek reggel 303,25 forinton jegyezték. A dollár árfolyama csütörtök este hétkor 218,73 forint, péntek reggel hétkor 219,14 forint volt. A svájci frankért csütörtök este 248,98 forintot, péntek reggel 248,82 forintot kellett adni. A japán jen árfolyama csütörtök este 2,1528 forint volt, ami péntek reggelre 2,1547 forintra nőtt. Az eurót péntek reggel 1,3846 dolláron jegyezték. Az euró pénteken 0,01 százalékot gyengült a dollárral szemben.

De mi az oka, hogy most ilyen jó formában van a forint? A VG.hu szakértőt kérdezett erről.

A külföldi hírek tettek jót

A Commerzbank elemzője, Kerékgyártó Imre szerint a forinterősödés mögött részben a “Putyin-hatás” lehet. Ezen azt érti, hogy rendkívül kelendőek az orosz kötvények. A befektetők ugyanis arra számítanak az orosz elnök békülékenyebb hangvételű nyilatkozatai alapján, hogy az ukrajnai feszültségek akár hamar meg is oldódhatnak. S emiatt a feltörekvő országok piaci eszközei, köztük a forint is keresetté váltak.

A másik ok, hogy az Európai Központi Bank elnöke tegnap délután bejelentette, júniusban már lazíthatnak a monetáris kondíciókon.

A forint szexi hőse

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik