Gazdaság

Erre számíthatnak a piacok most, a Fidesz-győzelem után

Megnyugvás, bizonytalanság, félelem is jöhet, időben nagyjából így, egymás után.

A kétharmad

A két legvalószínűbb forgatókönyv (kétharmados, illetve egyszerű Fidesz-többség) mindegyikét beárazhatták már a piacok. Így önmagában a végső eredmény nem feltétlenül okoz majd érdemi magyar pénz- és tőkepiaci mozgásokat a következő napokban – valószínűsítette a Portfolio.hu.

Összejöhet

A hétfő reggeli állás szerint a kétharmad határán billeg a Fidesz, és ha ez végül nem is lesz meg, akkor is összejöhet nekik ez a többség, amikor igazán szükség van rá (egy-egy nagy ügy szavazásánál). Ezért a kétharmados kormányzás folytatódásából kiindulva vizsgálta a lap a lehetséges piaci reakciókat.

Egy érdekes időutazásra is hívtak, áttekintették, hogy a négy évvel ezelőtti választások utáni napokban (első forduló, második forduló) hogyan alakultak a pénzpiacok különböző mutatói, milyen lelkesedést váltott ki a kétharmad.

Már nem volt annyira vonzó egy újabb kétharmad

Aztán emlékeztettek arra a közelmúltban közzétett gazdaságpolitikai felmérésükre, amelyből az derült ki, hogy míg négy éve nagy reményeket fűzött a piac a Fidesz kétharmados kormányzásához, addig most ez számított a második legkedvezőtlenebb kimenetelnek. (Ennél rosszabbnak már csak a kisebbségi Fidesz-kormányzást tartották volna az elemzők.)

A kutatásuk szerint a költségvetés és a gazdaság stabilitása szempontjából a Fidesz-formációk (kétharmados, illetve egyszerű többség) szerepeltek egy hajszállal jobban. Viszont a hosszú távú versenyképesség esélyeinek értékelésénél a jobboldal egyértelműen elvérzett.

A Fidesz-formációk mellett például kis mértékű forintgyengülést prognosztizáltak – ez be is jött, legalábbis hétfőn. Ezenkívül a részvénypiacokon is kedvező reakciókra számítottak. De igazán komoly piaci hatásokra nem.

OTP, MOL, Telekom, Richter

Mi várható a piacokon mostanában?

Ha elmúlik a bizonytalanság, akkor egy kisebb fellélegzési rali könnyen kialakulhat (elmúlt a belpolitikai bizonytalanság, kormányozható az ország). De ez gyorsan véget érhet, ha a kétharmad miatti piaci félelmek előtérbe kerülnek. Vagy ha esetleg radikális hangok/ígéretek jelennek meg a kormány részéről.

Mivel a Jobbik összességében erőteljes támogatottságot szerzett, így a kormánypárt folyamatos nyomás alatt lesz, hogy a különböző gazdaságpolitikai területeken radikális, piacellenes (vagy annak benyomását keltő) lépéseket tegyen. Ez pedig a befektetők számára inkább kedvezőtlen forgatókönyvet jelent – valószínűsítette a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik