Gazdaság

Horváth szerint a Tesco beismerte a csalást

A NAV-botrány kirobbantója azt mondja, az egész magyar piacot megfertőzték az adócsaló hálózatok.

A napi.hu interjút készített Horváth Andrással. Az adóbotrány kirobbantójától – akinél nemrég házkutatást tartottak – a lap a Tesco-vezér pénteki nyilatkozata nyomán többek közt arra volt kíváncsi, hogy Horváth miként értékeli Nigel Jones mondatait.

„Beismerésnek. Ha ő mondja, hogy a beszállítóknál volt vagy lehetett ilyen, akkor ez közvetett beismerése annak, hogy az egész rendszer így működik. De ez egyben védekezés is, hiszen azt mondja: a beszállítók csalnak, nem mi. Pedig be lehet bizonyítani, hogy a láncok is tudnak az áruk kétes eredetéről. Ha ugyanis a termelői ár alatt vettek valamit, ott valószínűleg működött a feketekereskedelem. Ugyanakkor a NAV azzal hárított, hogy nehéz bebizonyítani ezt… Márpedig többféle vizsgálati módszerük van ennek bizonyítására. Más kérdés, hogy valamilyen ok miatt ezeket nem akarták bevetni…”

CBA-közeli cég is szerepel Horváth zöld dossziéjában. Részletek itt.

Arra a kérdésre, hogy az adóhivatal vizsgálta-e a kereskedelmi láncokat, ezt mondta:

„Náluk csak főként úgynevezett bizonylat ellenőrzést végeznek, ellentétben a beszállítói hálózattal. A NAV az adóellenőrzéseket rátolja a beszállítókra. 2011-ben 49 ilyen cég akadt fenn a szűrőn. Ezekre, és a hálózatban részt vevő, többnyire fantomcégekre hárítják a felelősséget. Ezeket bírságolták, holott tőlük egy forintot sem tudnak behajtani.”

Aztán meglebegtette a politika és az adócsalók közti esetleges összefonódást:

„Úgy vélem, hogy a ‘nagyok’ és a hatalom között lehet egy hallgatólagos megállapodás, s ez utóbbi ennek értelmében eltekint az alapos ellenőrzésektől.”

Ezt is mondta:

„(…) a nagy adócsaló hálózatok teljesen megfertőzték a magyar piacot. Kiderült: az élelmiszer-kereskedelemben rendkívül nehéz ‘fehéren’ működni. Ezek a nagy ‘játékosok’ teljesen lerombolták a hazai kereskedelmi kultúrát. Ezt hagyta az adóhivatal, s ez a NAV legnagyobb bűne! Nem akadályozta meg a feketekereskedelem elharapódzását, hanem asszisztált ehhez.”

Horváth arról is beszélt, hogy miből él most, amióta reflektorfénybe került:

„A tartalékainkat éljük fel. Amióta elhagytam a NAV-ot nincs bevételem. Két hónapig még azzal sem volt időm foglalkozni, hogy állást keressek. A közigazgatáshoz értek, itt keresek állást, de nagyon kíváncsi vagyok, ki lesz majd olyan bátor, hogy alkalmazza azt a Horváth Andrást, aki egyedül a közérdekhez lojális?”

A házkutatás után a Hír24 stúdiójának vendége volt Horváth András. Kiderült, mit vittek el tőle a rendőrök:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik