Gazdaság

GDP: lenyomtuk az uniót

Itthon 1,8, az unióban 0,2 százalékkal bővült.

Magyarország bruttó hazai terméke 2013 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 1,8%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 1,6%-kal, az előző negyedévhez képest pedig 0,9%-kal nőtt, derül ki a KSH friss adataiból.

A mezőgazdaság hazai teljesítménye az előző évi alacsony bázist követően 27,6%-kal növekedett. Az ipar hozzáadott értéke 0,4, ezen belül a feldolgozóiparé 1,7%-kal emelkedett. A feldolgozóiparon belül a közúti járműgyártás területén volt a legnagyobb a növekedés, ennek hajtóereje az exportértékesítés volt. A jelentősebb teljesítményű ágazatok közül a gyógyszergyártásban volt nagyobb csökkenés az exportkereslet visszaesésének következtében.

Az építőipar teljesítménye 7,3%-kal nőtt.

Optimizmus

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 0,1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,2%-kal csökkent. A kis- és középvállalatoknak nyújtott kedvezményes hitelek következtében a vállalati hitelfelvétel enyhén bővült, azonban a lakosság esetében az olcsó lakáshitel-felvételi lehetőség ellenére is jelentősen mérséklődött a hitelek volumene.

Kevesebb buli

A háztartások fogyasztási kiadásán belül nagy súlyú kiadási csoportok közül a közlekedés, a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, a szabadidő és kultúra, valamint az élelmiszereknél nőtt a volumen, a lakásszolgáltatásoknál pedig stagnált.

Az élvezeti cikkek (szeszes ital, dohányáruk) és az egyéb szolgáltatások esetében erőteljes csökkenést mért a KSH. A magyarok külföldi fogyasztása nagyobb mértékben csökkent, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása. A végső fogyasztás 0,6%-kal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió tagországainak együttes bruttó hazai terméke 2013 III. negyedévében 0,2%-kal növekedett az előző negyedévhez viszonyítva. Az euróövezetbe tartozó tagállamokban együttesen mindössze 0,1%-kal, míg Németországban 0,3%-kal emelkedett a bruttó hazai termék az előző negyedévhez viszonyítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik