Üzleti tippek

Magyarország középre húz

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2013. 11. 14. 14:35

A magyar gazdaság 2014-ben a középmezőnyben lehet az uniós növekedési rangsorban.

Korábban a témában:

A Businesseurope jövőre az Európai Unión belül 1,4 százalékos GDP-növekedést prognosztizált 1,8 százalékos inflációs és 10,6 százalékos munkanélküliségi ráta mellett. Az előrejelzés szerint az EU-tagállamok átlagos államháztartási hiánya 3,1 százalék lesz, míg az adósságállomány várhatóan enyhe növekedést mutat, és 89,7 százalék körül alakul 2014-ben. Az eurózónában 1,1 százalékos GDP-növekedésre számítanak a szakértők.

Helyezéseink

Itt van a csoda

Magyarország a 16. helyet foglalja el a tagországok között az 1,3 százalékos várható növekedéssel. A munkanélküliséget tekintve 10,8 százalékkal a 17., míg az infláció terén 2,5 százalékkal a 21. legjobb eredményt érheti el.

A munkanélküliség magas szintje 2014-ben is az egyik legkomolyabb problémája marad az Európai Unió gazdaságainak. A prognózis szerint jövőre csupán 500 ezer új munkahely jön létre a tagországokban, amivel nehéz lesz érdemben elmozdulni a jelenlegi 11 százalék körüli szintről.

A kiadvány szerint elsősorban a központi adóemelések, a banki hitelezési problémák, a pénzügyi piacok stabilitásának hiánya, a tagállamok fiskális helyzete és az EU-n kívüli protekcionista politikák előretörése jelenthet jövőre is komoly kihívásokat az unió számára.

Forrásgondok

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke úgy véli, a hazai cégek számára továbbra is a tőkéhez való hozzáférés jelenti az egyik legnagyobb problémát.

A legfrissebb adatok szerint a bankok vállalati hitelállománya 128 milliárd forinttal mérséklődött egy év alatt, két évre vetítve pedig már 382 milliárd forintos a csökkenés. Mindez 1000 milliárdot meghaladó mínuszt jelent a válság előtti 6000 milliárdos szinthez képest. “Az MNB növekedési hitelprogramja, amelynek célkitűzéseit az MGYOSZ támogatja, valódi segítséget jelent a vállalatoknak, hatásainak pontos elemzésére azonban még várni kell” – összegezte az MGYOSZ elnöke.

A Businesseurope 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömöríti, székhelye Brüsszelben található.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.