Gazdaság

Nincs hatással a devizahiteles perekre a GVH-döntés

devizahiteles(430x286)(2).jpg (devizahitel, frank, valuta, hitelesek, )
devizahiteles(430x286)(2).jpg (devizahitel, frank, valuta, hitelesek, )

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntései nem egyedi érdeksérelmeket orvosolnak, ezért a versenyhatóság határozatának nincs közvetlen hatása a folyamatban lévő ügyekre, a károsultak igényüket külön eljárásban érvényesíthetik - mondta a Magyar Nemzetnek Juhász Miklós, a GVH elnöke.

A lap hétfői cikkében azt firtatta, mennyiben hat a GVH döntése a devizahitelesek problémájának megoldására. A GVH a múlt héten megállapította, hogy 12 pénzintézet a hitelkiváltó hitelek nyújtásának korlátozása révén a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében összehangolta a stratégiáját, és összesen 9,5 milliárd forintos bírságot szabott ki rájuk.

Juhász Miklós azt mondta: amennyiben a GVH döntése a bírósági szakaszban is jogerős megerősítést nyer, akkor az egy esetleges kártérítési perben a jogalapot érintően kötni fogja a polgári bíróságot. Például olyan károk megtérítése merülhet fel, ha valaki a kartell miatt nem tudott végtörleszteni és kiváltó hitelt felvenni. Ehhez azonban az ok-okozati összefüggést és a konkrét kár összegét a bíróság előtt bizonyítani kell – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik