Gazdaság

NAV-botrány: újabb korábbi adóellenőr tálalt ki

Az egyelőre névtelenséget kérő informátor állítja, belülről vagy inkább fölülről lehetetlenítették el a munkáját, ezért távozott.

Miután Horváth András már hetek óta állítja, nagyságrendileg 1700 milliárd forintos áfacsalás felett hunyt szemet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ezzel pedig a nagy cégeket hagyja csalni az adóhivatal, amiről a kormány is tudott, most egy újabb korábbi adóellenőr fordult az Átlátszóhoz.

Elmondása szerint a NAV-on belüli szervezeti változások következtében jelentősen meggyengült a hivatal ellenőrző képessége, elsősorban a kiemelt adózók vonatkozásában. Ez alátámasztja azt, amiről Horváth is beszélt, ő is azt állítja, hogy a kiemelt adózók, a „nagyok” csalnak.

Az egyelőre névtelen informátor említ egy 2012-es kormányrendeletet is (ez a 366/2012. számú kormányrendelet), aminek következtében megszüntették a Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságát (KÜIG) a NAV-on belül, amiről az informátor szerint köztudott, hogy a nagyobb jelentőségű, hálózatos ügyekben, ez „egyértelműen az ellenőrzések hatékonyságát gyengítő lépés” – állítja.

Ahogy Horváth András Rogán Antalt tájékoztatta, úgy a mostani adóellenőr is írásba foglalta fenntartásait, ő Gondos Judit államtitkárnak írt levelet, amiben súlyos nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági kockázatokat emleget a KÜIG megszüntetése kapcsán.

Az Átlátszó eközben közérdekű adatigényléssel szeretné tisztázni a helyzetet, többek között arra kíváncsiak, hogy történt-e az elmúlt három évben bármelyik kiskereskedelmi láncnál olyan ellenőrzés, amelyik célzottan a hálózatos áfacsalás felderítésére irányult.

Az ügy további részleteit elolvashatja az Átlátszó cikkében.

Olvasói sztorik