Gazdaság

Mégis hasznos a briteknek a magyar munkás

Nagy-Britanniában többet dolgoznak és kevesebb juttatást vesznek igénybe a bevándorlók, mint az átlag brit.

Az Egyesült Királyságba érkező képzett munkaerő nemcsak hogy jelentős mértékben járult hozzá a brit gazdaság gyarapodásához, de eközben a szociális rendszert is kevésbé terhelték, mint a született britek – derül ki a University College London friss kutatásából.

Christian Dustmann és Tommaso Frattini elemzésükben megállapítják: az 1999 után az Európai Gazdasági Térségből (az EU országai, valamint Norvégia, Izland és Lichtenstein) érkező bevándorlók 2000 és 2011 között mintegy 34 százalékkal többet fizettek be a közösbe, mint amennyit bármilyen juttatásként kivettek onnan. Magyarán nettó befizetők voltak, több mint 22 milliárd fontot hoztak a brit konyhára az adott időszakban.

Eközben a tősgyökeres britek inkább profitáltak a rendszerből: befizetéseik csupán a 89 százalékát fedezték annak, amit ilyen-olyan jogcímen megkaptak, az államnak összesen 624 milliárd fontjába kerültek.

Legjobbjaink hullanak

Fontos körülmény, hogy a brit gazdaság képtelen lett volna a kellő mértékben gyarapodni képzett munkaerő nélkül, amiben azonban az ottani lakosság nem bővelkedett. Ezen a nyomáson enyhítettek a bevándorlók, akik a helyieknél képzettebbek voltak, nagyobb arányban rendelkeztek diplomával és aktívabb szereplői voltak a munkaerőpiacnak.

A tanulmány is levonja a következtetést: a kutatási adatok alapján úgy tűnik, hogy – más európai országokkal ellentétben – Nagy-Britannia a magasan képzett és tehetséges bevándorlókat vonzza.

Honnan hova?

“Ennek köszönhetően a 2000 óta bevándorlók nagymértékben hozzájárultak az ország pénzügyi bevételeihez, és jelentősen csökkentették a Nagy-Britanniában született állampolgárokra nehezedő pénzügyi nyomást. A bevándorlók részéről “juttatási turizmust” emlegető politikusok véleménye ezek alapján teljesen megalapozatlannak tekinthető, a bevándorlás radikális korlátozása pedig erőteljes károkat okozhat a brit gazdaságnak” – vélik a szakértők.

Ellenségkép

A gazdasági problémákat egy távoli ellenség számlájára írni ugyanis nem csak a magyar politikai kommunikációban dívik. A londoni tanulmány is éppen annak fényében érdekes, hogy a brit kormány pont arra hivatkozva igyekszik a szigetországba vándorlók számát korlátozni, hogy azok túlságosan nagy terhet rónak a szociális rendszerre.

Ugyanakkor az ellenzék is előszeretettel hibáztatja a bevándorlókat, különös tekintettel a kelet-európaiakra. Legutóbb Jack Straw, az 1997-től 2009-ig kormányzó Munkáspárt politikusa jelentette ki, hogy “hiba volt” korlátozások nélkül beengedni a keleti munkaerőt, a magyarokat és a lengyeleket pedig külön kiemelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik