Gazdaság

Íme, ők a magyar internet igazi urai

prezi (prezi)
prezi (prezi)

A digitális piac legbefolyásosabb szereplőiről adott ki listát egy szaklap. Meglepő és kevésbé meglepő nevek.

A 444-es Uj Péter, Gattyán György, a Docler tulajdonosa és a Prezis Somlai-Fischer Ádám a magyar internet legmeghatározóbb arcai a Marketing&Média listája szerint. A szakújságírók és meghatározó médiapiaci szereplők közreműködésével létrehozott listán az első tíz helyezett közül hárman a véleményvezérek-főszerkesztők kategóriájába tartoznak, ezzel is jelezve, hogy a tartalom mennyire meghatározó jelentőségű az online piacon.

Uj Péter
Fotó: Facebook/444

A hazai digitális tartalomkészítés kezdeteitől jelen lévő szereplő, Uj Péter idén  a 444.hu elindításával került vissza a toplistába, egyenesen az első helyre. Dudás Gergely, az Index főszerkesztője ötödik helyen végzett, Gavra Gábor hvg.hu főszerkesztőt (aki azóta lemondott a bajai balhé miatt) pedig idén a nyolcadik helyre sorolta a zsűri.

A lista élvonalában meghatározó a nemzetközi szinten is látható teljesítményű cégeket alapító hazai innovátorok szerepe. 2013-ban a média is egyre nagyobb figyelmet szentelt az újabban az IT-piacon kívül is terjeszkedő Docler-tulajdonos Gattyán Györgynek, aki a toplistán második helyezést szerzett. Ő egyébként online pornóbirodalmáról vált híressé, és épp kivándorolni készül. Az utóbbi évek legsikeresebb magyar start upjainak társalapítói, Somlai-Fischer Ádám (Prezi.com), valamint Fehér Gyula (Ustream Tv) pedig a harmadik és negyedik helyen végeztek.

Gattyán György
Forrás: YouTube

A véleményvezérek és alapító-innovátorok mellett digitális médiavállalkozások topvezetői is megtalálhatók a lista első tíz helyezettje között. Kardos Gábor, a 444.hu-t kiadó Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatója a hatodik, Heal Edina, a Google Magyarország ügyvezetője a hetedik helyen szerepel a listán. Az Origo Zrt.-t lassan négy éve irányító Vaszily Miklós a tizedik helyre került. A lista 10-es élvonalába az e-kereskedők közül a Shopline vezetője, Starcz Ákos került be kilencedikként.

A legmeghatározóbb médiapiaci arcok között a magazin a 16. helyre sorolja Szigetvári Józsefet, a Sanoma Media munkatársát. Szigetvári 2009 óta dolgozik a cég portfolió igazgatójaként, és ő irányítja többek között az itthon már piacvezető Szallas.hu szálláshely-közvetítő portál külföldi terjeszteskedését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik