Gazdaság

Ennyi milliomos van Magyarországon

gazdag vagyon (gazdag)
gazdag vagyon (gazdag)

Meglepő tények a hazai szegényekről és gazdagokról egy gazdag ügyfeleket kutató svájci bank elemzéséből.

Magyarországon egy átlagos felnőtt személyes vagyona körülbelül hatmillió forintra rúgott az idén – derül ki a Credit Suisse éves jelentéséből, a Global Wealth Reportból. Ennek kevesebb, mint fele lehet ingatlan, vagyis a svájci bank szerint átlagosan 2-3 millió forint parkolhat egy-egy ember bankszámláján vagy befektetési számláján.

Ez egyébként jelentősen több, mint tavaly ilyenkor, amikor 12 százalékkal kevesebb vagyonnal rendelkezett a magyar lakosság, amely – ezek szerint – egészen jól elkezdett magára találni a válság óta. Hasonlóan a lengyel, azerbajdzsáni vagy amerikai polgárokhoz, amelyeknek a vagyona hasonló arányban nőtt tavaly ilyenkorhoz képest.

Ezreléknyit se érünk

Ha minden magyar vagyonát összeadnánk, akkor a világ összes vagyonának legfeljebb egy ezrelékét adnánk ki – ami persze nem is rossz ahhoz képest, hogy ez például a kínaiak részesedésének a negyvenede, miközben az ottani lakosság az itteni 140-szerese.

Ez mondjuk még egész arányos is ahhoz képest, hogy a világ összes országa közül egyedül az Egyesült Államok részesedése kétszámjegyű, nincs egyetlen más ország sem, amely a világ vagyonának legalább tizedét birtokolná. Az USA lakossága viszont a világ értékeinek rögtön majdnem a harmadát uralja – miközben a világ népességen mindössze öt százaléka amerikai.

Közepesen egyenlőtlen

Nem találja a zsebében azt a pármillió forintot, ami elvileg Önre esik? Alighanem azért, mert a javak eloszlása Magyarországon is elég egyenlőtlen, és Ön nem esik bele a felső kétharmadba. Rendszerváltó ország vagyunk, szóval nem a legegyenlőtlenebbek közé tartozunk – utóbbiak közé tartozik az USA, Ukrajna, Oroszország, Dánia, Nigéria, a gázvagyonáról híres Kazahsztán és Chile. (A legkissebb társadalmi egyenlőtlenséggel egyébként érdekes mód Szlovákia büszkélkedhet, s nincs messze elmaradva Szlovénia sem.)

Magyarország az egyenlőtlenség szempontjából az „egész jó” kategóriába esik a Gini-koefficienst használó elemzésben.

Kétszer annyian szegények

A bank kutatása szerint ez a vagyon tekintetében annyit jelent: a magyar felnőttek kétharmada milliomos: ennyi embernek van legalább kétmillió forintnyi vagyona.

Húszmillió és kétszázmillió forint közé esik körülbelül 395 ezer ember vagyona. A milliárdosok száma pedig ezrelékben sem kimutatható.

Minden öt emberből kettőnek nincsen értékelhető vagyona, vagyis kevesebb, mint kétmillió forintja van. (Szlovákiában csak felennyien vagyontalanok.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik