Gazdaság

Újra hódít a távfűtés

radiátor (fűtés, radiátor, )
radiátor (fűtés, radiátor, )

Növelték ügyfeleik számát a távhőszolgáltatók, ám helyzetük nem rózsás. Az újabb rezsicsökkentés további állami kompenzációt tesz szükségessé.

Az elmúlt években ezres nagyságrendben nőtt az ellátott lakások száma, legalábbis a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (Matászsz) tagvállalatainak adatai szerint – írja a napi.hu. A korábbi években a szakemberek is megkongatták a vészharangot az akkor egyre gyakoribb leválások miatt, mert a cégek eredményességét nagyban befolyásolhatja az ügyfélszám.

A lakossági szolgáltatásból eredő veszteségek kompenzálása ugyanakkor elkerülhetetlen lesz a szektorban, a kompenzációt idén és jövőre is fenn kell tartani, miután az újabb, 11,1 százalékos csökkentés hatással lesz az önkormányzati cégekre is − véli Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Az igényelt összeg nagysága egyelőre kérdéses, a szükséges támogatás mértékét az időjárás is erősen befolyásolhatja, illetve településenként és társaságonként is jelentős eltérések mutatkozhatnak. Az idei első félévben 52 milliárd forint kompenzációt kapott az ágazat, részben a hosszú fűtési szezon miatt. Az idén január 1-jével megvalósult 10 százalékos rezsicsökkentés önmagában évi mintegy 11-12 milliárd forint támogatást tett szükségessé a Matászsz szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik