Gazdaság

Jogtalanul utasítják el a kisgyerekeseket

Jár nekik a részmunkaidős lehetőség, ha idejében jelzik igényüket.

“Visszamennék ősztől tanítani miután kislányom bölcsibe kerül, de nem akarnak részmunkaidőben alkalmazni. Ez jogos?” – tette fel a sokakat érintő kérdést egy álláskereső portál olvasója.

A válasz röviden: nem. Bővebben: ha időben jelzi igényét a részmunkaidőre, az elutasítás jogtalan.

Az Új Munka Törvénykönyve szerint a gyermek hároméves kora előtt visszatérő anya igényelheti a részmunkaidős foglalkoztatást, melyet a munkaadó köteles biztosítani a számára. Ehhez azonban a munkavállalónak is tennie kell.

A jogszabály szerint a korábban teljes munkaidős közalkalmazottnak írásbeli kérelmet kell benyújtani a munkáltatónak, aki köteles heti húszórás részmunkaidőt alkalmazni, ha a közalkalmazott a kérelem benyújtásakor a gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe (GYED-en, GYES-en van).

Nagyon fontos, hogy a kérést időben jelezni kell a munkáltató felé. A kérelmet munkáltató felé a fizetés nélküli szabadság tartama alatt jelezni kell.

Fotó: Shutterstock

Nem mindegy, hogyan

A kérelem tartalma is szabályozott: tájékoztatni kell a munkáltatót, hogy a gyermek mikor lesz három éves, és ha egyenlőtlen munkaidő-beosztásban kíván dolgozni a pedagógus, a munkaidő-beosztásra vonatkozó javaslatát is meg kell határozni.

A részmunkaidő nem, csupán az egyenlőtlen munkaidő beosztásra vonatkozó kérelem tagadható meg. Ez is csak akkor lehetséges, ha ez a munkáltató számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene.

A részmunkaidős lehetőséget a munkaadó legfeljebb a gyerek három éves koráig köteles biztosítani.

Mindenkinek megéri

Idén januártól azok a kisgyerekes szülők, akik gyed, gyes vagy gyet folyósítása ltt állnak munkába, komoly terheket spórolhatnak meg munkáltatójuknak. A munkába való visszatérést követő első két évben a foglalkoztatói teher 100 százalékát, a harmadik évben pedig az 50 százalékát engedi el az állam. A kedvezmény felső határa bruttó 100.000 forint.

A kedvezmény részmunkaidőben is jár, felső határa itt is a bruttó 100.000 forintnak megfelelő, a részmunkaidő arányában csökkentett összeg, vagyis 6 órás munkaidő esetén bruttó 75.000 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik