Gazdaság

Spájzoltak a dohányosok – van ahol már nincs cigi!

dohányzás (dohányzás)
dohányzás (dohányzás)

Az áruházláncok még kevéssé érzik, de a kisebb boltokban, kisebb településeken már 2-3 hete megélénkült a cigiforgalom. Sőt, van, ahol azóta el is fogyott a dohány az üzletből.

Amikor két hete megkérdeztük az áruházláncokat, még egybehangzóan azt mondták, nem tapasztalták, hogy megélénkült volna náluk a cigiforgalom. Az Auchanban azóta már érzik ezt. Egy jól bevezetett budapesti belvárosi trafik pedig igen jelentős forgalomnövekedésről számolt be.

Megkerestünk olyan településeket is, ahol július 15-étől nem lesz cigiárusítás. A boltosok azt mondták, már hetek óta tapasztalják, a dohányzók több cigit vettek, mint máskor, s akadt olyan üzlet, ahol emiatt már ki is fogyott a készlet. Van, ahol morognak az emberek, hogy nincs (illetve hétfőtől nem lesz) cigi a kistelepülés boltjában, máshol inkább a leszokáson gondolkodnak.

Jócskán megnőtt a cigifrogalom az utóbbi két hétben

Az Oktogon-Ajándék boltot működtető Oktogon Plusz Kft. egyik ügyvezetője, Dobos Imre azt mondta megkeresésünkre, hogy az utóbbi két hétben a korábbi duplájára nőtt a cigiforgalmuk. A bolt több mint húsz éve működik, a forgalmukból 80 százaléknál többet tesz ki a dohányértékesítés. Jól bevezetett, ismert üzlet, ahol jelenleg is teljes választékot tartanak. Semmiből nincs hiány náluk, amit eddig kapni lehetett.

Ezt azért is hangsúlyozza az ügyvezető, mert mint mondja, a vevői, akik megpróbáltak máshol vagy az új boltokban cigit venni, panaszkodtak, hogy egy-két kivételtől eltekintve mindenhol beszűkült a választék, az új boltok pedig koránt sem nyújtanak teljes kínálatot. Másrészt az új eladók nem nagyon értenek a termékekhez. Dobosék egyébként pályáztak most a második körben is, s bíznak benne, hogy nyernek, mert mint elmondta, minden kritériumnak megfelelnek.

Fotó: AFP

Már csak az egyik boltban van cigi

A Somogy megyei Görgetegen első körben senki nem nyert a dohánypályázaton. Az ÁFÉSZ boltjában még van cigi, tudtuk meg Balogh Zoltánné boltvezetőtől, de már kifogyóban a készletük. Kétszer-háromszor annyi füstölni való fogyott náluk, mint korábban, annak ellenére is, hogy az 1200 fős településen a helybeliek többsége nyugdíjas vagy munkanélküli. Zúgolódnak a dohányosok, mert ha nem lesz cigaretta helyben, akkor buszra kell szállniuk, ami külön kiadás nekik. Egy-egy kartonnal pedig nem tudnak venni, mert annyi pénzük nincs.

A másik boltban a Marcsingó ABC-ben viszont már vagy két hete kifogyott a dohány. Mint a bolt tulajdonosa, Marcsingó Józsefné, Éva néni mondta, hiába rendelt be a cigiből, vitték csomagszám, így elfogyott. Ő is azt mondja, az emberek morgolódnak, hogy hétfőtől már egyáltalán nem lesz füstölnivaló, utazni meg nem éri meg érte. Éva néni egyébként pályázott második körben a koncesszióra, és bízik benne, hogy megkapja. Mert állítása szerint most övé a nagyobb forgalom. De ha esetleg az ÁFÉSZ-ban lesz majd cigiértékesítés, fél, hogy azzal együtt mást is ott fognak inkább megvenni az emberek.

Balatonőszödön most megy nullára a cigikészlet

Több kisebb balatonparti település is szerepel az eredménytelen pályázók listáján. Mivel úgy gondoltuk, a turizmus miatt ez mégiscsak jelenthet gondot, felhívtuk a balatonőszödi boltost.

Mórocz Jenő azt mondta, nála éppen most fogy nullára a cigikészlet, de ő nem is bánja, hogy nem kell vele foglalkoznia. A kocsmáros is egyetért vele. Főleg azért, mert azóta megszűnt a „felírás” is. Vagyis nincsenek már hitelbe vásárlók, akiktől nem volt könnyű behajtani a pénzt.

A vevői közül sokan azt mondták már hetek óta, hogy nem fognak utazni a cigi miatt, inkább leszoknak. Az 500 fős településen egyébként nem túl jelentős a turistaforgalom, bár néhány németnek van nyaralója. A boltos azonban úgy látja, őket nem zavarja, hogy cigimentes lesz a falu.

A láncok kevéssé érzékelik, hogy nagyobb igény lenne cigire

A válaszoló három áruházlánc közül csak az Auchan jelezte, hogy érzékelhetően több dohánytermék fogy náluk a pénztársorokon, mint korábban. Náluk egyébként azokban az üzletekben már nem tartanak dohányterméket, ahol már lecserélték a kasszabútorokat (pl. Budaörsön július első hetében történt meg a csere). Viszont az újonnan megnyílt dohányboltok már működnek. Ahol még van a pénztársoron dohány, ott a top termékeket tartják hétfőig, (július 15-éig), de a lassabb forgású termékekből már apad a készletük. Egyébként pedig mind a19 áruházuk közvetlen közelében, jellemzően az üzletsoron nyitott új trafik július elején.

A Spar és a Lidl boltjaiban továbbra sem tapasztalták a prognosztizált cigifelvásárlási lázat. Eddig a 391 Spar üzlethez kapcsolódóan mindössze harmincnégy helyen nyílt nemzeti dohánybolt. A Lidl Magyarország néhány áruházának épületében pedig július 15-e után nyílthatnak az új üzletek. De hogy pontosan hány helyen lesz náluk trafik, azt nem tudták megmondani, mert még tárgyalnak.

Húsz százalék nem nyitott ki időre

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) keddi jelentése szerint egyébként csak a koncessziót nyert üzletek nyolcvan százaléka nyitott meg megfelelően a július elsejei határidőre. Ez azt jelenti, hogy összesen 5297-en vállalták a július elsejei nyitást, de közülük csak 4530 nemzeti dohánybolt kezdett el üzemelni. Akik nem teljesítették a vállalásukat, 15 napos haladékot kaptak. Ha továbbra sem nyitnak meg, akkor törölhetik a koncessziós jogukat.

Azon az 1150 településen pedig, ahol az első körben nem volt nyertes, hamarosan kijelölik, melyik bolt árulhat dohányt addig, amíg az új pályázatok eredményét ki nem hirdetik. Görgetegen a két boltvezető közül egyik sem tudta még megmondani, melyikük boltját jelölik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik