Gazdaság

Az új adók jócskán megdrágítják a bankolást

bank (bank)
bank (bank)

A tranzakciós adó emelése és a kamatokra kivetett újabb adó miatt költségesebb lehet a bankolás. Megfordítva a dolgot: a diákok, átlagos jövedelműek, nyugdíjasok is évi több ezer forintot spórolhatnak a megfelelő számlacsomaggal.

Minden korosztályban és jövedelmi szintnél forint ezreket lehet spórolni a megfelelő számlacsomag használatával – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. A diákok, átlagos és átlag feletti jövedelműek, valamint a nyugdíjasok számára kialakított bankszámla-konstrukciókat hasonlították össze és rangsorolták az összes költség alapján. A megfelelő választást különösen aktuálissá teszi, hogy további drágulást hozhat a díjakban a tranzakciós adó augusztus elején életbe lépő változása. A díjak átterhelése már elkezdődött, a 13 országos lefedettségű bankból már négy közzétette a díjak továbbhárítását.

Augusztustól többet kell adóznunk

Az új Varga-csomag része, hogy augusztustól a készpénzfelvétel tranzakciós illetéke duplájára, 0,3 százalékról 0,6 százalékra nő. Más tranzakciós díjak terhei pedig (átutalás, kártyás vásárlás) 0,2 százalékról 0,3 százalékra emelkednek. Emellett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást is bevezetnek a kamatokra.

A bankok tovább fogják hárítani

Az eddigi tapasztalatok alapján azt valószínűsíti a portál elemzője, Bonda Balázs, hogy az illetéket a bankok az átlag alatti profitabilitás miatt a legtöbb esetben tovább fogják hárítani az ügyfelekre. Ezt támasztja alá az is, hogy kevesebb mint egy héttel a törvény elfogadása után a Budapest Bank, az MKB, a Volksbank és az Erste Bank is emelte egyes számlacsomagjai díját.

Megállapítja még, hogy a pénzintézetek szinte teljes mértékben átterhelték az új adók költségeit. S a gyors reakcióból kiindulva szerinte várható, hogy a többi bank is hasonlóan lép majd. A bankok döntését a 60 napos bejelentési kötelezettség is sürgeti, hiszen minden, az ügyfél számára kedvezőtlen bankszámla-módosítást 60 nappal a hatályba lépés előtt közzé kell tenni. A 60 napos jogszabályi korlátból adódóan még a leggyorsabban reagáló bankok is egy hónapnyi tranzakciós illetékemelést kénytelenek lesznek saját költségük terhére viselni.

Érdemes időt szánni a bankszámla kiválasztására

Azért fontos átböngészni az ajánlatokat, mert ha a banki szokásainkhoz képest rosszul választunk bankszámlát, akkor az évi 10-20 ezer forint többletterhet is okozhat. A felmérés a diákok, átlagos és átlag feletti jövedelműek, valamint a nyugdíjasok számára kialakított bankszámla-konstrukciókat hasonlította össze és rangsorolta.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb számlát, ismernünk kell saját bankolási szokásainkat, azaz hogy milyen gyakran veszünk fel automatából készpénzt, hányszor utalunk, használunk-e csoportos beszedést, és ezekhez mérten kell nyomon követnünk a banki díjak alakulását. Azt sem árt tudni, hogy bár a bankok igyekeznek jól körülhatárolható célcsoportokat megszólítani a rájuk jellemző szokásokhoz idomuló számlacsomagok kialakításával, de ezeken belül is jelentős eltérésekkel lehet találkozni.

A diákszámláknál is érdemes összehasonlítást végezni

Jelenleg az Erste Bank Diákszámlája számít a legkedvezőbbnek. Itt a meghatározott banki aktivitás mellett 17 forintos havi költséggel lehet számolni, ami éves szinten 204 forintos terhelést jelent. A második helyen az FHB Bank Hello számla áll 104 forint havi költséggel, míg a harmadik a Budapest Bank Play számlája havi 113 forinttal.

A költségek szerinti tízes toplistán az első és tízedik helyen rangsorolt számla között már éves szinten 5976 forintnyi különbség tapasztalható, noha a diákszámlák általában igen alacsony havi költséggel bírnak – mondja Bonda Balázs. Amennyiben egy diák egy átlagos jövedelmet feltételező „hagyományos” számlacsomagot választ, éves szinten akár 7 ezer forinttal is magasabb lehet a számlaköltsége. A diákszámlák legfontosabb feltétele, hogy csak diák státuszúak igényelhetik őket.

Fotó: Kummer János

Átlagos jövedelem mellett sem mindegy, milyen a bankszámlánk

A legjobb ajánlatot jelenleg a Citibank TOP számlája és az FHB Bank Aktív számlája nyújtja, ebben a két esetben egyaránt 230 forintos havi kiadással lehet számolni a vizsgált, jellemzőnek mondható bankolási szokások mellett. A kettős első helyet követően az Erste Bank Szupernulla számlája áll, itt a havi számlahasználattal járó teher 244 forint. „Egy átlagos jövedelemmel rendelkező számlavezető szokásai mellett is jelentős különbség lehet bankszámla és bankszámla közt: listánkban az első és az utolsó közti különbség éves szinten 8604 forint” – hangsúlyozza az elemző.

A nyugdíjas is sokat spórolhat a megfelelő bankszámlával

Átlagos nyugdíjas banki szokások mellett az Erste Bank Szenior számlája vezeti a listát, 722 forintos havi költséggel. A második a Budapest Bank Függetlenség számlája lett, havonta 997 forinttal, míg a harmadik a K&H Bank Minimum számlája, 1159 forintos havi költséggel. Bár arányosan a nyugdíjas számláknál a legkisebb a különbség a listán az első és tízedik helyezett közt, itt is súlyos ezer forintok spórolhatók meg. Éves szinten a különbség 7056 forint is lehet – jegyzi meg Bonda Balázs.

Évi tízezer forint is lefaragható

Átlag feletti jövedelem és az e mellé jellemző bankolási szokások mellett az Erste Szupernulla díjcsomag vezeti a Bankmonitor.hu toplistáját, csupán 420 forintos havi költséggel. Második helyen a Citibank TOP számla, míg a harmadik helyen az FHB Bank Aktív számla kapott helyet, előbbi 830, utóbbi 884 forintos havi számlaköltséggel. Ebben a kategóriában a rangsor első és tízedik helyezettje között majdnem 10 ezer forintos a különbség: 9720 forinttal fizet kevesebbet egy év alatt, aki az első helyezettet választja.

A felmérés fő tanulsága az elemző szerint az, hogy a díjemelések ellenére is mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb számlacsomagot. Ehhez azonban szükséges tisztában lenni a banki kondíciókkal és saját bankhasználati szokásainkkal egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik