Gazdaság

Tízszeres fizetéskülönbség az EU-ban

Forint(210x140)(1).jpg (Forint)
Forint(210x140)(1).jpg (Forint)

Mit gondolnak, a magyar dolgozó órabére hova esik?

Óránként 3,7 illetve 39 euró között fizetnek a munkarőért az Európai Unió tagállamaiban a cégek. A legolcsóbb a bolgár munkás, a legdrágább pedig a svéd. A munkabérek adóterhe Máltán volt a legalacsonyabb és Franciországban a legnagyobb – az előbbiben a teljes munkaerőköltség 8, az utóbbiban 33 százalékát tették ki a különböző adók és járulékok.

Fotó: Hír24

Magyarország az olcsóbbak közé tartozik: itt 7,5 euróba került 2012-ben egy órányi munka elvégeztetése átlagosan, miközben az EU átlaga 27 euró körül van. Öt országban került mindössze a magyarnál kevesebbe a munkaerő: Bulgáriában, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Romániában.

A legtöbb országban 2012-ben nőtt a munkaerőköltség, ám Magyarország azok között volt, ahol csökkent: 4,6 százalékkal. Ám ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy jelentős ipari beruházásokat vonzzon az országba.

A versenyszférában valamivel magasabb volt a munkaerőköltség: 2200 forintba került egy-egy órányi munkabér az adókkal együtt, míg a közszférában ugyanez 1700 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik