Gazdaság

Matolcsy miatt zuhan a forint, 303 felett az euró

forint-euró (forint, euró, árfolyam, )
forint-euró (forint, euró, árfolyam, )

Hétfőn délelőtt tíz órakor az euró jegyzése 303,02 forinton állt.

A hét végén az euró jegyzése a péntek este kialakult, 300 forint alatti szinten tartózkodott, de hétfőn délelőtt kilenc óra előtt az eurót már 301,42 forinton jegyezték. Kora reggel a jegyzés még 299,61 forinton állt, a péntek esti 299,87 forinttal gyakorlatilag megegyező szinten. A legmagasabb euró jegyzés hétfőn 303,59 forint volt. Az eurót 303 forint felett tavaly június elején jegyezték utoljára.

A forintgyengülést devizapiaci kereskedők az MNB új szervezeti és működési szabályzata által keltett piaci aggodalmaknak tulajdonítják. A pénteken megjelent – bár rövid ideig elérhető – Hivatalos Értesítő szerint az MNB új szervezeti és működési szabályzata módosítja az alelnökök feladatköreit úgy, hogy az új alelnökhöz, Balog Ádámhoz csoportosítja át a monetáris politikát és a pénzügyi stabilitást is, Karvalits Ferenc csak a statisztikáért, Király Júlia pedig csak a készpénzlogisztikáért felel majd a jövőben.

MNB: életbe lépett a jegybank új irányítási rendszere

Hétfőn életbe lépett a jegybank új irányítási rendszere, amely 5 ügyvezető igazgatóra épül – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank hétfőn honlapján. A vezetőváltás keretében az eddigi 112 cégjegyzésre jogosult vezető és szakértő közül 22-nél lesz változás. Március végéig lezárul a vezetőváltás, illetve megtörténik az új irányításra való átállás. Az új SzMSz szerint a jegybank alelnökei kizárólag a főigazgatóval együtt képviselhetik a jegybankot harmadik személyekkel szemben, illetve az MNB nemzetközi kapcsolataiban. Az MNB-t a nyilvánosság előtt az elnök, illetve az elnök által meghatározott személy képviselheti. Korábban ez a jogkör az alelnök mellett az alelnököket és a sajtószóvivőt is megillette.

Vargára várva

Tavaly nyáron 307 körül fordult újra az erősödés irányába a forint, amelyben fontos szerepe volt annak, hogy Varga Mihály akkor tárca nélküli miniszterként a piaci feszültségre is tekintettel az akkori költségvetési módosító indítvány elhalasztását kérte. Ez életben tartotta a reményt a befektetőkben, hogy a kormány valóban komolyan gondolja az IMF-megállapodást – írja a Portfolio.

Hétfőn délután 3 órától Varga Mihály bemutatkozó sajtótájékoztatót tart nemzetgazdasági miniszterként, amelyen az új költségvetési módosító csomag mellett akár nyugtató üzenetek is érkezhetnek a gazdaságpolitika új vezetője felől. Közben a  költségvetés újabb, immár harmadik módosítására készül a kormány – emlékeztet a gazdasági portál.

Varga Mihály módosító javaslata értelmében a kormány átvezeti a 2013-as büdzsén az 5 ezer fő feletti önkormányzatok adósságátvállalását, az egészségügyi intézmények adósságának rendezését és a 10 milliárd forintos minimálbér-kompenzációt. A lépések hatására a központi költségvetés hiánya nő, de a kormányzati szektor egészében ekkora összegű bevételnövekedés valósul meg. Ezért a Költségvetési Tanács véleménye szerint a módosítások az államadósságszabály szempontjából semlegesek. A KT ugyanakkor kritikát is megfogalmaz a kormány felé, amiért gyakran átírja a költségvetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik