Gazdaság

Jó üzletet kötött az E.On-nal a kormány

Egy texasi energiatanácsadó cég szerint olcsóbbá válhat a földgáz Magyarországon, ha a kormány megveszi az E.On gázüzletágát.

Már szinte csak az aláírás hiányzik a szerződésről, s visszavásárolja a kormány a német E.On-tól a magyarországi gázcégeit. De vajon jó üzlet ez nekünk? Megkérdeztünk egy teljesen kívülálló, de a magyar ügyekben járatos geopolitikai tanácsadócéget, a texasi Stratfort. Kérdéseinkre Marc Lanthemann, a cég elemzője válaszolt.

Korábbi cikkükben az írták, hogy az E.On gázüzletágának megvétele akár 2 milliárd euróba is kerülhet. Most 800 millió eurós vételárról beszél a kormány. Akkor jó üzletet kötöttünk?

A kétmilliárdos becslésünk arra vonatkozott, mert nagyjából ennyit ér az E.On gázüzletágának eszközkészlete. Körülbelül ennyit fizettek érte 2005-ben az államnak, amikor megvásárolták. Figyelembe véve, hogy az E.On csoport teljes magyarországi profitja 2011-ben meghaladt az 1,9 milliárd eurót, Budapest kimondottan jó üzletet kötött.

Az E.On-on most nagy a nyomás, hogy rendezze pénzügyileg sorait. Elég jelentős csapás volt a cég számára az, hogy Németország betiltotta a nukleáris erőműveket. Ezért a német anyavállalat igyekszik konszolidálni érdekeltségeit a nagy nyereségű piacokra és a legfontosabb üzletágaira – ide tartoznak például a csúcstechnológiás szénerőművek. Eközben szabadulni akar magasabb kockázatú kelet-európai piacaitól.


(Fotó: MTI / Czeglédi Zoltán)

Az ügylet nyomán Magyarország közvetlenül tárgyal majd a nagykereskedelmi gázárakról az oroszokkal, ahelyett, hogy a német energetikai óriás alkudná ki számunkra az árakat. Ettől Önök szerint olcsóbbá vagy drágábbá válik majd a gáz Magyarországon?

Magyarország kulcspozícióban van Európában olyan szempontból, hogy valószínűleg fontos tranzitország lesz a Déli Áramlat vagy a Nabucco vezetéken keresztül érkező gáz számára. Moszkva valószínűleg ad majd valamennyi kedvezményt a hosszú távú megállapodásokban, mivel szeretné, ha Magyarország biztosítaná a támogatását a Déli Áramlathoz. Hasonló folyamatot láttunk végbemenni Bulgáriában tavaly év végén – Szófia 20 százalékos kedvezményt tárgyalt ki magának az egyik szerződésére.

Ezen kívül hogyan hathat Magyarország helyzetére a megállapodás?

Kulcsfontosságú ez a megállapodás Magyarország számára, mivel ezzel újra megszerezheti az irányítást a gáztározók felett. Ezek kiemelkedően fontossá válnak majd, ha a Déli Áramlat és a Nabucco elkezd üzemelni. Ez még sokat fog érni akkor, amikor például a gázárakról, a tranzitdíjakról és a nyomvonaltervezésről tárgyalnak majd. Ráadásul emiatt könnyebben adhat majd államilag támogatott gázt a magyar állampolgároknak, ami még jól jöhet a kormánynak, ha a válságból nem tud kikecmeregni az ország, és a népszerűségét kell növelni.

Érdemes lenne még mást is megvennie a kormánynak az energiaszektorban?

Az Orbán-kormány egészen világosan kifejezésre juttatta, hogy konszolidálni szeretné különböző stratégiai fontosságú ágazatok – konkrétan az energia és a közműszektor – felett az irányítását. Nagyon valószínű, hogy ez a törekvés a közeljövőben újabb kivásárlások és államosítások formájában ölt majd testet. Ám eközben a kormánynak kezelnie kell valahogyan a Brüsszel felől érkező, ellentétes irányú nyomást. Brüsszel számára a privatizáció kulcsfeltétele a pénzügyi segítségnek és az eurozónához való csatlakozásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik