Gazdaság

A Fitch szerint Közép- és Kelet-Európa nagyobb veszélyben van

közép-európa (európa, közép-európa, )
közép-európa (európa, közép-európa, )

Magyarország kivételével a közép- és kelet-európai országoknak idén még sikerült elkerülniük államadós-besorolásaik leminősítését, de félő, hogy már nem sokáig marad így.

Az euróövezeti szuverén adósságválság nagyobb hatást gyakorol a közép- és kelet-európai gazdaságok kilátásaira, mint más felzárkózó térségi országokra. Ennek oka elsősorban az, hogy a szoros kereskedelmi, beruházási és pénzügyi kapcsolatok miatt a felzárkózó Európa is sokkal jobb helyzetben van a külső sokkok elviseléséhez, mint 2008-2009-ben volt – állapította meg csütörtökön Londonban ismertetett helyzetértékelésében a Fitch Ratings.

Magyarország kivételével a közép- és kelet-európai országoknak idén még sikerült elkerülniük államadós-besorolásaik leminősítését – emeli ki globális szuverén adósi kilátásokról összeállított friss elemzésében a nemzetközi hitelminősítő. Az euróövezet helyzetének romlását tükrözi ugyanakkor, hogy a felzárkózó európai gazdaságok szuverén adósosztályzatainak kilátásait a Fitch a korábbi pozitívról az esetek zömében stabilra vette vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik