Nagyvilág

Uniós kormányt hozna létre a német pénzügyminiszter

eu-zászló (eu zászló)
eu-zászló (eu zászló)

Wolfgang Schäuble szerint az erős Európa megteremtéséhez az eddiginél több döntési jogosultságot kell átadni Brüsszelnek.

Mostanáig szinte mindig a tagállamok mondták ki az utolsó szót a közösség ügyeiben, és ez nem maradhat így. Az unió szerkezetét át kell alakítani, hogy a nemzetállamok ne blokkolhassák a döntéseket. Ennek egyik eszköze lehet az, ha kormánnyá alakítanák az Európai Bizottságot – jelentette ki a miniszter a Der Spiegel című német hetilapnak.

Wolfgang Schäuble szerint elsősorban a pénzügyek, valamint a kül- és a biztonságpolitika területén kell csökkenteni a tagállamok jogköreit. A brüsszeli bizottság pénzügyekért felelős tagja például európai pénzügyminiszterként vétójoggal rendelkezne a tagállami költségvetés felett, és csak az ő hozzájárulásával lehetne hitelt felvenni.

Az uniós kormány demokratikus felhatalmazását úgy lehetne megteremteni, hogy a testületet az Európai Parlament (EP) választaná meg, vagy a testületet egy közvetlenül választott elnök irányítaná. A tagállami szakminiszterek testületei, illetve az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács helyébe egy új intézmény, az EP második kamarája léphetne. Ezt a tagállamok tölthetnének fel az amerikai szenátus vagy a Bundesrat, a német tartományokat képviselő törvényhozási felsőház mintájára.

A reformokat először várhatóan csak az euróövezetben lehetne bevezetni, a tizenheteknek azonban a többi tagállam számára is “nyitott klubként” kell működnie – tette hozzá a német pénzügyminiszter. Schäuble megjegyezte: azt egyelőre nem tudni, hogy mindennek mikor jön el az ideje, de az biztos, hogy “jóval hamarabb, mint akár csak néhány hónapja is gondoltam”.

A csütörtökön kezdődő uniós csúcson négy uniós intézmény vezetője konkrét javaslatokat tesz majd az integráció mélyítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik