Gazdaság

A devizatartalékra fáj a kormány foga?

széf (trezor, )
széf (trezor, )

A Menedzsment Fórum szerint az MNB-törvény módosításában egy rész arra utalhat, hogy a kormány szeretné einstandolni a Nemzeti Bank valutatartalékát.

A jövőben tíz évig titkos lehetne a jegybank deviza- és aranytartalékának összege, összetétele és kezelése, erről az MNB elnöke hozhatna döntést. Ez a passzus a jegybanktörvény újabb módosításában szerepel – írja az Mfor. A lap szerint a kormány valószínűleg nem Simor András kedvében akar járni a tervezett módosítással, hiszen – mint fogalmaznak – a jegybankelnök és a kormányfő viszonya finoman szólva sem volt felhőtlen az elmúlt két évben. Simor mandátuma azonban a jövő év első felében lejár, akkor pedig Orbán Viktor tehet javaslatot Áder Jánosnak az új elnök személyére, aki hat évig irányíthatja az intézményt.

Vagyis – spekulál az Mfor – könnyen lehet, hogy a kormány már az “új érára” készül, a saját maga által kinevezendő leendő jegybankelnöknek akar komolyabb jogosítványokat adni. A lap szerint elképzelhető, hogy ezzel a lépéssel a kormány akar rendelkezni a tartalékok felett.

Korábban a kormány többször felvetette, hogy a jegybanki tartalékból be lehetne indítani a gazdaságot. Ráadásul a 35,5 milliárd eurós összegből a központi költségvetés 9412,6 milliárdos devizaadósságát is ki lehetne fizetni. Emellett ugyan maradna még devizaadósság az önkormányzatoknál, de az már elenyésző mértékű a központi költségvetés adósságához képest. A lakosságnál pedig hónapok óta igyekszik csökkenteni a devizahitelekből eredő kockázatokat a kormány a végtörlesztéssel és az árfolyamgáttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik