Gazdaság

A gazdasági guru újabb dermesztő jóslata

Soros: "nem lesz elég Görögországnak az eurómentő program."

Nem lesz elégséges Görögország gazdasági hanyatlásának megállításához a minapi EU-csúcson jóváhagyott intézkedéscsomag – jelentett ki Soros György. Szerint az egyezség várható élettartama “egy nap és három hónap között lesz”. A magyar-amerikai nagybefektető leszögezte: tekintettel a válság méretére, az EU-csúcson kidolgozott cselekvési terv “ismét túl kevés, és túl késői is”.

Az intézkedési csomag megnyugvást fog okozni, mert piac “annyira megszállottan” hiányolta eddig a kezdeményezéseket. A “puszta tény, hogy valamit elértek, jelentős megkönnyebbülés … de mindez egy naptól három hónapig terjedő időszakra lesz csak jó” – vélekedett Soros. Hozzátette, hogy “sajnos nem ez az utolsó válság, mivel az alapvető kérdéseket nem rendezték. Egyértelmű, hogy fenntarthatatlan a Görögország által felhalmozott és még most is halmozódó adósságállomány, és az ország gyakorlatilag fizetésképtelen”.

Soroshoz hasonlóan egyes szakértők is azt hangoztatják, hogy a csúcson meghozott különböző intézkedések csak az euróválság tüneteit kezelik, az okait nem. Például a görög adósságleírás, vagy a bajba került eurótagállamok kisegítésére szolgáló Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kapacitásbővítése nem gyógyír a perifériális tagállamok alapvető versenyképtelenségére. Emellett kevés jele van az elmozdulásnak a széleskörű költségvetési unió felé, amely végső soron szükségessé válhat az euró egyben tartása végett – vélekedtek az EU-csúcs utáni kommentárjukban a Capital Economics londoni elemzői.

Mindezek alapján a ház szakértői közölték: továbbra is azt jósolják, hogy az adósságválság elhúzódó recesszióba sodorja az euróövezetet, és végül a valutaunió “valamilyen formájú felbomlásához” vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik