Gazdaság

Századvég: az export húzza a magyar gazdaságot

Idén még csak 1, jövőre már 3 százalék körül lehet a gazdasági növekedés a gazdaságkutató szerint.

A világgazdaság állapota törékeny, nem zárható ki újabb jelentős lassulás, az Európai Unió tagállamaiban pedig költségvetési szigor is visszafogja a talpra állást – derül ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisában.

Magyarország legfontosabb piacain ezért szerényebb lesz a növekedés, mint általában a világgazdaságban. Összességében tehát a Századvég elemzői tovább javuló külső kereslettel számolnak, amelyben azonban átmeneti visszaesések előfordulhatnak.

A magyar gazdaság már kezd magára találni, de meglehetősen féloldalasan: a fogyasztás és beruházások az első fél évben tovább zsugorodtak: ennek alapján a Századvég erre az évre 0,8 százalékos növekedést vár, jövőre pedig már 2,8 százalékkal számol. Ebben azonban a fogyasztásnak csak 1,6 százalék lesz a részesedése. A Századvég szerint a háztartások fogyasztási kiadása idén még jelentősen, 3,6 százalékkal csökken, s jövőre is alig 1,6 százalékkal gyarapszik.

A gazdaságot az exportra termelő feldolgozóipar húzza, s elsősorban azokban az ágazatokban, amelyek munkaigénye csekélyebb. Ennek következtében a 10 százalék feletti munkanélküliség gyors mérséklődése a Századvég szerint valószínűtlen, a javulás egyelőre kis mértékű lesz.

Az infláció a következő bő egy évben az idei 4,7-ről 3,7 százalékra csökkenhet, amit a gyenge belső kereslet hajt. A Századvég becslése szerint az idényáras mezőgazdasági termékek és az energia árát nem tartalmazó úgynevezett maginfláció viszont már idén is csak 2,2 százalék, ami 2011-ben másfél százalékra esik.

Az államháztartás hiánya idén 4 százalék körül alakul a bruttó hazai termék (GDP) arányában. A Századvég kérdésesnek nevezi, mekkora lesz az önkormányzatok deficitje, mert a teljes hiány szempontjából a legnagyobb kockázat ezen szektor költekezése.

A jövő évi hiányról megjegyzik: változatlan adórendszerrel és inflációval növelt kiadási oldallal számolva a 3 százalék körüli mérték eléréséhez néhány tizedszázalék-pontnyi kiigazításra lesz szükség. (Egytized százalékpont körülbelül 26 milliárd forint.) Érzékelhető adócsökkentéshez azonban elkerülhetetlen a kiadások számottevő csökkentése, illetve egyes területek szerkezeti átalakítása – szögezi le a Századvég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik