Gazdaság

Csúsznak az Orbán-kormány reformjai

A kormány mielőbb a piacról finanszírozná a gazdaságot.

Úgy tűnik, 2012-–2013 előtt nem indít érdemi reformot az Orbán-kormány, mert ahhoz érzékelhető gazdasági növekedés kellene – írja a Népszava. A lapnak a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára azt mondta, idén legfeljebb 0,8-1,0 százalékos lehet a bővülés, a reformok költségeinek fedezéséhez viszont már 4 százalékos szintre lesz szükség.

Mivel tartani kell a konvergencia-programban rögzített 3,8 százalékos GDP (bruttó hazai termék) arányos deficitcélt, lépni kellett – mondta Cséfalvay Zoltán. Az államtitkár megismételte, hogy a 300 milliárdos lyuk a megszavazástól kezdve benne volt a költségvetésben, így abban az IMF-nek és az Európai Bizottságnak is van felelősség. A kormány mielőbb a piacról finanszírozná a gazdaságot.

Az államtitkár a jövő évi deficitcélról azt mondta: “Magyarországnak mint fejlődő…” “országnak nem lenne rossz”, ha lenne lehetősége adót csökkenteni, hogy ez beindítsa a gazdaságot. Szerinte az unió először gazdaságélénkítő csomagokkal élt a válság időszakában, majd visszavonulót fújt, és most “foggal-körömmel vissza akar térni a maastrichti kritériumokhoz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik