Gazdaság

Az ÁSZ-alelnök visszautasítja a politikai motiváció vádját

Warvasovszky Tihamér szerint nem az ÁSZ, hanem a jog teszi felelőssé a pénzügyminisztert az állami vagyonért.

Visszautasította az Állami Számvevőszék alelnöke, hogy politikai színezetű jelentés született a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tavalyi tevékenységéről. Warvasovszky Tihamér a közrádióban megerősítette: átgondolatlan, az állami érdekekkel ellentétes döntéseket hozott az MNV, emiatt több milliárd forintos kár érhette az államot.

Az ÁSZ-alelnök szerint a hibás döntések Veres János és Oszkó Péter volt pénzügyminiszterek szakmai felelősségét is felvetik. Oszkó Péter manipulatívnak nevezte a jelentést, míg Veres János politikai motivációt sejtett a háttérben, de az alelnök visszautasította ezt.

Úgy fogalmazott: akik ilyen megjegyzéseket tesznek, tételesen olvassák el a dokumentumot az ÁSZ honlapján. Nem az elnök és az alelnök készítette a jelentést, hanem felkészült számvevők. Az ÁSZ nem nyomozó hatóság, de segíteni tudja az ügyészség korábban elindított nyomozásait, például a Malév, a sukorói ingatlancsere és a Bábolnai Ménesbirtok ügyében – tette hozzá.

Warvasovszky Tihamér közölte, a MÁV, az MTV, a Magyar Posta és az MVM székházügye esetében is kérdéses, hogy hatékony, célszerű döntéseket hoztak-e. Az ÁSZ nemcsak a főügyészégnek, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak is elküldte megállapításait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik