Gazdaság

Távhűtési szolgáltatást vezet be a FŐTÁV Zrt.

Távhűtési szolgáltatást vezet be a FŐTÁV Zrt. leányvállalata, a Csepeli Hőszolgáltató Kft. (CsHSZ), a nyártól üzemelő új rendszer a csepeli Rákóczi Liget lakóparkban működik majd.

A távhűtést – a rendszer speciális igényei miatt – eddig jellemzően csak nagyobb komplexumok, ipari fogyasztók ellátására alkalmazták, mára azonban számos szolgáltató lakossági fogyasztókat, társasházakat is integrált rendszerébe. Magyarországon elsőként a CsHSZ nyújt ilyen szolgáltatást.

A rendszer lényege, hogy az épületre elektromos klímák helyett egy központi, abszorpciós elven működő hűtőberendezést szerelnek, amely a távhőből származó forró vizet hűtésre alkalmas vízzé alakítja át. Az építtető az ilyen társasházak lakásait nem a hagyományos radiátorokkal, hanem úgynevezett fan-cool rendszerrel szereli fel, ami fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmas.

A Csepeli Hőszolgáltató Kft. a szolgáltatáshoz szükséges energiát a FŐTÁV-tól vásárolja meg, az így szolgáltatott hő- és hűtési teljesítményt pedig az alapvezetékeken elhelyezett hőmennyiségmérő pontokon mért havi összfogyasztás alapján számolja el a lakások használóinak.

A közleményben a FŐTÁV kiemeli: a távfűtés és távhűtés kulcsfontosságú szerepet tölt be az alacsony széndioxid-kibocsátású fűtésben és hűtésben szerte Európában. Egy európai uniós tanulmányra hivatkozva hozzáfűzik: évente további 400 millió tonna szén-dioxid takarítható meg a jobb és fejlettebb távfűtés-távhűtés párosítás alkalmazásával.

A távhűtés az újépítésű lakóépületekben jelent alternatívát, és legalább ötször, de akár tízszer is nagyobb hatékonyságú lehet, mint a hagyományos, helyi, árammal működtetett készülékek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik