Gazdaság

Idén a sok kukoricába fulladunk

Négymillió tonna kukorica sorsa bizonytalan egyelőre. Karsai József állami intervenciót sürget, a kormány vizsgálja a lehetőséget, az érdekképviselet szerint az értékesítő szövetkezetek létrehozása lenne a megoldás állami támogatással.

Tavaly a viszonylag szerényebb termés, idén a jó termés okoz gondot a kukoricatermesztőknek. Karsai József (MSZP) vehemens országgyűlési felszólalásában élesen kikelt az Európai Unió ellen, mondván a szervezet nem hogy segíti, hanem ellenkezőleg, gátolja a magyar mezőgazdaság fejlődését. A képviselő szerint az 1929-33-as világválság idején a mezőgazdaság rántotta ki a bajból az országot, most is erre kellene alapozni. Azt javasolta, hogy az állam azonnali intervenciót hajtson végre a kukorica piacon, melynek keretében a jelenleginél magasabb áron vásárolja fel a fölös terményt.

Négy millió tonna felesleg

Jelenleg a megtermett kukorica 70-80 százalékát takarították be, az idei várható termés 8 millió tonna lesz – ezt Vancsura Józseftől tudta meg a FigyelőNet. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke elmondta, hogy a hazai felhasználás 4 millió tonna, tehát a másik négymillió tonnát kellene külpiacokon értékesíteni. Megítélése szerint valóban gond, hogy jelenleg 18 ezer forintot adnak a kukorica tonnájáért a felvásárlók.

Négy millió tonna vár vevőre

Négymillió tonna vár vevőre

Persze nem mindegy, hogy milyen termésről beszélünk. Ha valakinek egy hektáron 13 tonna termett, annak jó a 20 ezer forintos tonnánkénti ár, akinek csak 7 tonna, annak a 30 ezer is kevés, nem fedezi a költségeket. Különösen óriási a kontraszt – tette hozzá -, hogy ha a márciusi árakat nézzük, amikor 52-55 ezer forintot adtak a kukorica tonnájáért. A 18 és az 55 ezer forintos ár is szélsőség, valahol középen lenne a kukorica valós ára, fejtegette az elnök.

Szövetkezés lenne a megoldás

A magyar termelők szempontjából hátrányos, hogy a környező országokban is viszonylag jó termést takarítottak be, így egyelőre még nem jelentkeztek a felvásárlók. Amúgy az általunk elérhető kikötőkben 26-30 ezer forintért adható el egy tonna kukorica, ami persze az 5 ezer forintos szállítási díjjal csökkentve már csak 21-25 ezer forint – magyarázta Vancsura József.

Amúgy az elnök szerint kétségbe esni még nem kell, mert lehet számítani felvásárlók megjelenésére. A szakember úgy véli, hogy támogatható Karsai javaslata az állami intervencióról, de igazi megoldást hosszú távon az értékesítő szövetkezetek létrehozása jelentene állami támogatással. Ez azt jelentené, hogy az állam részesedést is szerezne a szövetkezetekben, így együtt sír, együtt nevet alapon a büdzsé bevételekhez is jutna a jó termésű, jó áron futó években.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik