Gazdaság

Milliárdos koponyák

Négy magyar szakember öt év alatt felépített vállalkozását vette meg az Amerikában tőzsdén jegyzett Ness Technologies.

Egy tanácsadó cég annyit ér, amennyi pénz a kasszában van – tartja magát a vállalatfelvásárlási bölcsesség. A konzultáns vállalkozásoknak ugyanis nincsenek eszközeik, termékeik; legfőbb értékük a piacképes tudással rendelkező szakembergárda, amelynek tagjai azonban bármikor foghatják magukat, és továbbállhatnak. A Csenger Sándor, Homola Szabolcs, Kocsis Gábor és Tkacsik Márta által alapított FMC Tanácsadó és Informatikai Kft. ötéves története során előbb bizonyította, majd cáfolta is ezt az igazságot. Ugyanis 2002 végén, nem sokkal azután, hogy az IBM globálisan megvette a PricewaterhouseCoopers tanácsadó üzletágát, a PwC Consultingot, 28 ottani munkatárs egyszerűen felállt, és elment: így alakult meg az FMC (a cég létrejöttének körülményeit lásd külön). A múlt év végén viszont aligha csak a pénztár alapján értékelte az utóbbi céget az izraeli eredetű, amerikai székhellyel rendelkező Ness Technologies.

Milliárdos koponyák 1

ROHAMTEMPÓ. A jó öt éve alapított FMC nagyon gyorsan fejlődött, hiszen a négy – egyformán 25 százalékos – tulajdonos remekül érezte meg a piaci rést. A vállalkozást együtt vezették, de kialakult egy munkamegosztás, ami a korábbi feladataikból fakadt. Az erős szakmai tudással rendelkező Kocsis vitte az SAP-bevezetéseket (olyan nagyvállalatokat nyertek meg ügyfélnek, mint a Richter, a Magyar Telekom, az Audi); Csenger leginkább az operációért felelt; Tkacsik bankinformatikai szakmaisággal, Homola pedig inkább értékesítési talentummal a bankokkal foglalkozott (utóbbi két tulajdonos jelenítette meg leginkább a céget a külvilág felé is). Tekintélyes ügyfelekhez jutottak be, az MKB, a Raiffeisen, az FHB, a Mol is felkerült megrendelőik listájára. A legnagyobb üzlet talán az OTP SAP-bevezetése volt, hiszen a bankkal a regionális terjeszkedésben is együtt haladhattak, aminek kedvező következménye volt a nemzetközivé válás. A létszám igen gyorsan a többszörösére nőtt, de a tanácsadók kihasználtsága sohasem csökkent. Utóbbiak pénze csak kisebb részt volt fix, jelentős mértékben függött az ügyfelek által elismert teljesítményüktől.

Az FMC hamarosan a „cserbenhagyott” IBM-mel is együtt dolgozott. Egyrészt mert az ott maradó banki tanácsadói csapatot vezető Foltányi Tamás (jelenleg az FHB vezérigazgató-helyettese) bízott egykori kollégáiban, másrészt az IBM is felismerte, hogy az FMC-vel több esélye van a bankoknál. Vinnai Balázs, a szintén banki informatikával foglalkozó IND Group ügyvezetője szerint az FMC hamarosan a know-how-ból és a létszámból fakadó súlyánál fogva megkerülhetetlenné vált a banki ügyfeleknél. A forgalom 80 százaléka a bankoktól származott, és mindenki dolgozott az FMC-vel, még ha néhányan fújtak is egy kicsit, mert volt olyan eset, amikor a cég a tenderfolyamat közben váltott partnert, aszerint, hogy kit látott esélyesebbnek.

Az alig páréves vállalkozás hamarosan az IT-cégek legfelsőbb szegmensébe került. Homola Szabolcs ötletére minden évben megszervezték az indulók számára önköltséges FMC Kupa vitorlásversenyt az Adrián. Ilyenkor a fél informatikai szektor a tengerre költözött, ahol a partnerek és az ügyfelek egy hétig vitorláztak, és az FMC szervezésében partiztak.

A gyorsan növekvő társaság utolsó publikus éves árbevételi értéke 2006-ban 4,53 milliárd forint volt. Homola Szabolcs szerint innen további növekedés csak külföldi piacok megszerzésével lehetséges. Az FMC 2005-ben meg is alapította első külföldi leányvállalatát Romániában. Végül az önálló terjeszkedés helyett inkább egy multihoz – a Ness Technologies céghez – csatlakoztak.

Milliárdos koponyák 2

AZ ÚJ TULAJDONOS. A tranzakció értékét ugyan sem az eladókat képviselő Homola Szabolcs, sem a Ness szóvivője, David Kanaan nem árulta el, de értesüléseink szerint az amerikai Nasdaq-on is jegyzett cég 4,8-5,3 milliárd forint környékén vásárolt. Az új tulajdonos nem akart az IBM hibájába esni. Tudta jól, hogy tanácsadó céget csak úgy érdemes vásárolni, ha biztosítja, hogy a legfontosabb emberek megmaradjanak. Ennek legismertebb motivációja, hogy a vételár egy jelentős részét csak akkor kapja meg az eladó, ha hozza a következő évek üzleti terveit. Nem egy összegben fizettek tehát, hanem egy kezdeti összeg és egy későbbi tranzakciós zárás adja ki a vételárat. Ha ügyes a vevő, időközben beépíti a saját embereit, kialakítja a nexusait, sőt, akár megfelelő motivációs rendszert dolgoz ki az ex-tulajdonosok megtartásához. Van persze arra is bőven példa, hogy az irányításhoz szokott korábbi részvényesek nem tudnak sokáig együttműködni az új főnökkel, ilyenkor általában sikerül megegyezni, és a régiek hamarabb távoznak.

Homola Szabolcs, aki az új cégben country manager lesz (míg a többiek egyenrangú ügyvezetők maradnak) elmondta, hogy a Ness cégportfóliójában több korábban felvásárolt cég egykori tulajdonosa munkatárs maradt. Az új ügyvezető bízik a szinergiákban, míg a kollégák szempontjából a nemzetközi lehetőségeket tartja a tranzakció legfőbb hozadékának.

Ness Technologies

● A rendszerintegrátor világcég 2007 első háromnegyedévében 392 millió dollár árbevételt és 17 millió dollár nyereséget ért el

● Globálisan 7800 tanácsadót foglalkoztat, de Magyarországon nem volt jelen korábban

● A régióban már voltak érdekeltségei Csehországban, Szlovákiában és Romániában

● Tőzsdei árfolyama az FMC-tranzakció bejelentése óta 9,3 dollárról 8,6 dollárra esett, ám ez David Kanaan szóvivő szerint nem az elemzők által pozitívan fogadott magyar cégvásárlással, hanem az amerikai tőzsdék általános áresésével magyarázható


Az FMC-sztori

Sajátos cégkörforgás közben és speciális piaci helyzetben született az FMC Consulting, s néhány évnyi gyors fejlődés után jutott el a mostani partnerségig.

A DYNASOFT-VONAL. Az FMC-ben vannak olyan munkatársak (a tulajdonosok közül Homola Szabolcs és Kocsis Gábor), akik annak idején még a magyar tulajdonú DYNAsoft Rt.-ben dolgoztak együtt, amely hazánkban elsőként tanulta ki a német SAP vállalati információs rendszerek bevezetését.

COOPERS ÉS PWC. A hat magyar magánszemély birtokolta DYNAsoftot 1997-ben megvette a Coopers & Lybrand, az akkor még hat nagy nemzetközi könyvvizsgáló egyike. Utóbbi egy év múlva fúzióra lépett a Price Waterhouse céggel, így az új gazda a PricewaterhouseCoopers lett. Itt már velük dolgozott a másik két alapító (Tkacsik Márta és Csenger Sándor) is. A nagy PwC-n belül külön egység alakult PwC Consulting néven. Az egykori DYNAsoftosokból álló gárda rendkívül erős volt a piacon, különösen SAP-bevezetésben.

AZ IBM KÖZBESZÓL. Az FMC megalapításhoz az is kellett, hogy újabb tulajdonoscsere történjen, s az IBM globálisan megvegye a PwC Consultingot. Tkacsik Márta és Csenger Sándor korábban éppen az IBM-ből igazolt át a PwC-hez. Pár hónapnyi közös munka után az egykori munkatársak közül többen elkedvetlenedtek, nem tetszett nekik a légkör, úgy érezték, bürokratikusabb szervezetbe kerültek.

A KIVÁLÁS. A PwC Consulting egykori munkatársai közül négyen kiléptek, s FMC Tanácsadó és Informatikai Kft. néven céget alapítottak; további 24 kolléga is csatlakozott hozzájuk. A partnerekkel, vagyis az IBM által megvett banki tanácsadói csapatot vezető Foltányi Tamással, illetve Homola Szabolcs bátyjával, az egykori DYNAsoft-tulajdonos Homola Lászlóval az IBM idejében aláíratta a megfelelő papírokat, így ők maradtak, de a többi munkatárs nem volt jogilag röghöz kötve. Hamarosan újabbak követték a távozókat. (Külön érdekesség, hogy a német SAP-t is négy kiugrott IBM-es alapította.)

PÖRGÉS. A cég nagyon gyorsan fejlődött, remek ügyfelekhez jutottak be, s hamarosan megkerülhetetlenné vált a banki ügyfeleknél. A növekedés egy idő után már csak külföldi piacok megszerzésével tűnt lehetségesnek.

MULTIPARTNERSÉG. Az önálló terjeszkedés helyett az FMC végül is inkább egy multihoz – az izraeli eredetű, amerikai székhellyel rendelkező Ness Technologies céghez – csatlakozott. Így a tulajdonosok azonnal pénzükhöz jutottak, és úgy látták, hogy biztosítani képesek a cég további növekedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik