Gazdaság

Parragh: az APEH fenyegeti a cégeket

admin
admin

2006. 10. 20. 08:36

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a csomagnak jelentős hatása lesz a gazdasági szereplőkre, leginkább a kkv-szektorra. Bizonyos iparágak esetében az élőmunkaterhek növekedése reménytelen helyzetet teremt, kistérségi szinten pedig leszakadást okozhat. A kiigazító csomag adókkal és járulékokkal kapcsolatos intézkedései miatt a kkv-szektor cégei elbocsátják és a továbbiakban feketén foglalkoztatják az alkalmazottakat. A hatóságok emiatt erőteljesebben lépnek majd fel. Többeket is megfenyegettek, ha nem fizetik ki a duplajárulékot, adóellenőrzés során kellemetlen helyzetbe kerülhetnek – mondta.

A költségvetés kiadási oldalának megnyirbálása erősen beszűkítheti a cégek lehetőségeit a közbeszerzéseknél, hiszen a magas újraelosztási arány miatt meghatározóak az állami megrendelések. Alapvetően utóbbiak elmaradásából következik a GDP növekedési ütemének csökkenése, amellyel a kormány számol – vélte Parragh. A hiányt vissza lehetne vágni olyan finanszírozhatatlan tételek kiiktatásával vagy újragondolásával is, mint a 13. havi nyugdíj, az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés, a minimálbér adómentessége vagy az áfacsökkentés. Véget lehetne vetni a jegybank és a kormányzat hidegháborújának is, amelynek évente több százmilliárdos költsége van – mondta.

A számok azt mutatják, hogy a vállalkozások 12–15 százalékkal részesednek az uniós forrásokból. A gazdaság élénkítéséhez a gazdaság irányába kellene terelni a forrásokat – válaszolta arra a kérdésre, hogy mennyi pénz juthat a cégeknek a második nemzeti fejlesztési tervből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Debrecen, 2016. szeptember 4.
Panelház ablakai csillognak napfelkeltekor Debrecenben 2016. szeptember 4-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.