Gazdaság

Közszolgák versenye

Szeptembertől kapják kézhez felmondólevelüket a közszférában csoportosan leépítettek. Az elbocsátottak felmentési ideje akár hat hónap is lehet, de várható, hogy már idén egyre többen tűnnek fel az álláskeresők között. „Habár a nemzetközi tendenciáknak megfelelően Magyarországon is a kis- és középvállalkozói szektor a legnagyobb foglalkoztató, így elméletileg logikus lenne, ha a közszférából kikerülők jelentős része ebbe az irányba menne, a jelenlegi adó- és járulékváltozásokat figyelembe véve csekély az esélye annak, hogy többségüket a kkv-szektor szívja fel” – sommázza a helyzetet az Üzlet & Sikernek dr. Ékes Ildikó, az Ecostat kutatásvezetője.

Ezt a prognózist erősíti meg a közszférában történt korábbi leépítések tapasztalata is. „Régebben a leépítettek közel fele előbb vagy utóbb visszadiffundált a közszférába, a versenyszektorba való átmenet jellemzően ötven százalék alatt maradt, kisvállalkozásokban pedig csupán néhány százalékuk helyezkedett el – mondja Cservenyák Tamás, a DBM Hungary programfelelőse. – A mostani helyzetben azonban úgy tűnik, kevesebb embernek lesz majd lehetősége visszaszivárogni a közszférába, így nem lesz más választásuk, nyitottnak kell lenniük a kkv-k felé is.”

Transzferálható tudás

Az elbocsátottak közül valószínűleg nem lesz gondjuk az elhelyezkedéssel az informatikusoknak, személyzeti, hr-területen dolgozóknak, illetve a bérszámfejtőknek. A közszférával üzletelő vállalkozások körében ugyancsak keresettek lehetnek az egyes engedélyeztetési folyamatokat, közigazgatási struktúrákat átlátó, kapcsolataik miatt értékes elbocsátottak.

Sokkal nehezebb a váltás azok számára, akik 15–20 éve dolgoznak már a közigazgatásban, és ez idő alatt munkakörük alig változott. Nemcsak a transzferálható tudásuk kisebb: hozzáállásukat és elvárásaikat is meg kell változtatniuk. A versenyszektorban le kell számolniuk többek között a munkabiztonsággal (igaz, az elmúlt három évben a leépítések szele már a közszférát is többször megérintette), alkalmazkodniuk kell a teljesítményt visszatükröző bérviszonyokhoz, az önállóbb munkavégzéshez, és sokkal rugalmasabb attitűdöt kell kialakítaniuk.

A kormány gondoskodó elbocsátást ígért a leépítetteknek, az átmenet támogatását. A minisztériumok között e téren a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium jár az élen. A tárca Váltás néven meghirdetett programja három pilléren nyugszik. Egyrészt pozitív elbánást kérnek a vállalkozásoktól, multinacionális cégektől a közszférából menesztett, sokszor magasan kvalifikált, nyelveket beszélő, de csak közigazgatási tapasztalattal rendelkező munkavállalók esetében.

Második elemként a minisztérium minden egyes dolgozója részt vehet egy speciális, elbocsátott munkavállalók számára magalkotott, outplacement-programban. A versenyszférában régóta alkalmazott program keretében a DBM Hungary tanácsadó cég munkatársai többek között az álláskeresésben, a CV-írásban, a stresszinterjúra való felkészülésben, illetve az új munkahelyi beilleszkedésben nyújtanak segítséget.

Speciális program

Végül a Váltás harmadik pontja egy kedvezményes, az elbocsátottaknak nyújtott hitel lesz, amellyel arra szeretnék ösztönözni az állásukat elveszítetteket, hogy bátran vállalkozzanak. A hitel azonban önmagában, tudás nélkül nem sokat ér. A tanácsadó szakemberek úgy vélik, hogy a továbblépéshez elengedhetetlenek a korszerű vállalkozási ismeretek, ezért szükség lenne ilyen jellegű tananyag összeállítására a közszférából elbocsátottak számára.

E céllal hozott létre konzorciumot a közelmúltban az outplacement-programokra specializálódott DBM Hungary Kft., a szervezetfejlesztési és felnőttképzési tapasztalatokkal rendelkező Corporate Values Kft., valamint a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó Vanessia Kft. Restart névre keresztelt programjuk célja, hogy megfelelő tréningekkel segítsék a közszférából kikerülteket. A tananyag többek között pénzügyi, adózási és vállalkozásvezetési ismereteket, kommunikációs és tárgyalási technikákat, marketing- és pr-fogásokat ölel fel.

Természetesen mindez nem pótolja az ötletet, a kreativitást, de aki érzi magában az erőt, a bizonytalanságtűrő képességet, az számos gyakorlati kérdésére választ kaphat. „A tréningeknek már akkor is van értelmük, ha egy résztvevő számára nyilvánvalóvá válik az, hogy a vállalkozói lét nem az ő világa, személyiségjegyeiből adódóan integrálódása nem lenne sikeres” – magyarázta Lukács János, a Vanessia ügyvezető igazgatója.

Ki végzi el a munkát?

Miközben a közszférában dolgozók létszáma csökkent, a feladatok nem változtak. Ebből következően egy részüket ki kell majd szervezni erre szakosodott kkv-knak, amelyek várhatóan vesznek majd fel elbocsátottakat. „Rendkívül nagy az adminisztrációigényük az európai uniós forrásoknak is. Így tulajdonképpen olyan helyzet is kialakulhat, mint mikor a verebek közé lövünk, amelyek felröppenek ugyan a fáról, később viszont szépen visszarendeződnek” – mondja Adler Judit, a GKI kutatásvezetője.

A közigazgatás sikeres átalakításához tehát a leépítésekkel párhuzamosan a belső átvilágításnak is el kell kezdődnie. „Az államigazgatás nem ússza meg, hogy újrafogalmazza küldetését, feladatstruktúráját – vélekedik Németh Gergely, a Corporate Values szakembere. – Az állandóan nevet váltó, beolvadó, különváló szervezetekben, sok esetben, az sem egyértelmű az ott dolgozók számára, hogy mit miért csinálnak. Csak a feladatok újragondolásától a szervezetek hatékonysága, teljesítménye 10–20 százalékkal javulhatna.”

A Restart program támogatást nyújt a szervezetek belső átalakításában, a közigazgatásban dolgozók attitűdjének megváltoztatásában is. Munka biztosan lenne. „Valószínűleg akkor is kevesen lennénk, ha az ország összes szervezetfejlesztő cége egy évig csak a közigazgatásnak adna tanácsot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik