Gazdaság

Nagyot zuhant az Airbus-gyártó a tőzsdén

Szerdán felfüggesztették a tőzsdén a nyugat-európai repülő-, űr- és védelmi ipari csoport, az EADS részvényeinek kereskedelmét, miután vesztesége, 11,5 százalék, meghaladta a napi korlátot.

Közben a világ légitársaságai egymás után vizsgálják felül hosszú távú üzleti terveiket – a Virgin Atlantic, az Emirates Airlines és az ausztráliai Qantas légitársaság közölte, hogy fontolóra vették az Airbus A380-as óriásgép megrendelésének lemondását -, miután az EADS kedden újabb halasztás jelentett be a hozzá tartozó Airbus gyártotta A380-asok kiszállítására. Az Emirates eddig az A380-as legnagyobb megrendelője, 43 ilyen óriásgépet kért korábban. Elsőként a Singapore Airlines számíthat az A380-asra, de nem idén decemberben, mint eredetileg várta, hanem legkorábban jövő októberben.


A júniusban bejelentett egy év halasztást újabb egy évvel toldották most meg, változatlanul a repülőgép villamosvezeték-rendszerének szerelési problémáira hivatkozva.


Ezzel a várható üzemieredmény-kiesés 4,8 milliárd euróra emelkedik négy év alatt, ebből 1,1 milliárd euró kiesése már idén várható. Júniusban 2 milliárd eurós kiesést jeleztek csak az EADS-nál. A csoportnál évi 2 milliárd eurós költségcsökkentést is felvázoltak most a növekvő kisesés és a légitársaságoknak fizetendő kötbér ellensúlyozására, ez is sokkal nagyobb minden korábbi tervnél, és e célt 2010-re akarják elérni.


Közölték: elképzelhetően további költségekkel jár az A350-es repülőgép áttervezése is, hogy versenyezni tudjon az amerikai Boeing 737-es Dreamlinerrel.


A hitelminősítők már fontolgatják az EADS leértékelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik