Gazdaság

Csökkenő hozammal kevesebb kincstárjegy kelt el

Az alacsony kereslet miatt a felkínált 40 milliárd forintnál kevesebbet, 35 milliárd forintnyi három hónapos diszkontkincstárjegyet értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a keddi aukción.

A benyújtott ajánlatok össznévértéke mindössze 45,9 milliárd forintot tett ki, az aukción 6,89 százalékos másodpiaci referenciahozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség (ISMA) ajánlása alapján számítva, ez 6 bázisponttal magasabb a hétfői másodpiaci referenciahozamnál, az egy héttel korábbi aukció átlaghozamát pedig 27 bázisponttal haladta meg.

Az aukción a legalacsonyabb elfogadott hozam 6,75 százalék, a legmagasabb 6,98 százalék volt. Az értékesítés lényegében a várakozásoknak megfelelően alakult, az utóbbi egy hétben alacsony kereslet mutatkozik minden aukción. Az állampapírok másodpiacán viszont megélénkült a forgalom, a reggeli forinterősödés és a régiós piacokon tapasztalt korrekció hatására mintegy 20-22 bázisponttal csökkent a hozamszint. Délre azonban ebből ez előnyből már csak mintegy 10 bázispont maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik