Gazdaság

A kiscégek az e-mail-mobilitásra esküsznek

A praktikus szolgáltatások a legfontosabbak

„A régió mobilszolgáltatói nemrég jelentek meg kis-, és középvállalatoknak szánt mobil irodai megoldásaikkal, amelyek gyors ütemben terjednek az ügyfelek körében. Hiába keltenek a cégek akkora hírverést a videokonferencia-szolgáltatások és a mobil fizetés körül, a mobil felhasználók között mindig is a praktikus mindennapi eszközök iránt volt és lesz a legnagyobb kereslet” – mutat rá Mohsen Malaki, az IDC CEMA telekommunikációs és tanácsadási tevékenységért felelős vezető programmenedzsere.

A kicsik e-mailben mobilabbak

Míg az átlagos kisvállalatoknál több a mobil eszköz és előfizetés a dolgozók körében, a nagyobb cégek több alkalmazottjuk számára teremtették már meg az e-mail távoli elérésének lehetőségét. Ezek a nagyvállalatok – vertikumtól függően – vagy jelenleg próbálják a dolgozók még szélesebb körére kiterjeszteni a mobil e-mailt, vagy más céges alkalmazások, pl. a CRM és az ERP mobilizálására készülnek. A kisebb szervezetek ezzel szemben az e-mail mobilizálására összpontosítanak.

Mindennek fontos stratégiai vonatkozásai vannak a termékfejlesztésre, valamint a távközlési cégek és a mobil köztesszoftver- illetve eszközszállítók értékesítési stratégiájára nézve. Az egy kaptafára készült megoldások nem felelnek meg minden méretszegmens igényeinek. Az átlagos kkv-t többnyire kielégítik az előcsomagolt mobil megoldások például a mobil e-mail-hozzáférés terén.

Nálunk a legtöbb a céges mobiltelefon

Ami a felmérés Magyarországra vonatkozó legfontosabb megállapításait illeti, hazánkban a legmagasabb a vállalati finanszírozású hagyományos mobiltelefonok aránya. A különféle mobilkommunikációs szolgáltatások (elsősorban a hanghívás, WLAN hotspots és EDGE/3G) használata azonban relatíve alacsony a magyar cégeknél a kelet-közép-európai régió többi országához képest. Ezzel szemben a hazai cégvezetők, menedzserek körében a legnagyobb a mobil e-mail és egyéb, nem e-mail típusú vállalati mobil alkalmazások népszerűsége régionális összehasonlításban. Ezen felül nálunk a legmagasabb a szoftverszállítók iránti bizalom, mint nem e-mail jellegű vállalati alkalmazások mobilizálásához preferált partner.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik