Gazdaság

A Gazpromé a Szibnyefty

A Gazprom 13,1 milliárd dollártért veszi meg a milliárdos Roman Abramovics tulajdonában lévő Szibnyety 72,7 százalékát, 75,7 százalékosra növelve ezzel az érdekeltségét a vállalatban.

A Gazprom orosz gázipari cég 13,1 milliárd dollártért veszi meg a milliárdos Roman Abramovics tulajdonában lévő Szibnyetyet. Az ügylettel a moszkvai székhelyű Gazprom az Abramovics és társai tulajdonában lévő 72,7 százalékos részesedést vásárolja meg, 75,7 százalékosra növelve ezzel az érdekeltségét a vállalatban – írja a Bloomberg.

A Sibnyefty 1996-ban került Abramovics irányítása alá, amikor a kormány eladta a vállalatban lévő 51 százalékos részesedését 100 millió dollárért. Azt viszont nem lehet pontosan tuni, hogy a Sibnyetftynek mekkora része van Abramovics kezében, és hogy mennyit fizetett a részvényekért.


Vlagyimir Putyin kormánya egyre inkább saját felügyelete alá vonja Oroszország nyersolajkészleteit, különösen azóta, hogy az olaj ára rekord magasságokban jár.


Oroszország a világ második legnagyobb olajszállítója. Ezen túl a Gazprom rendelkezik a legnagyobb gázkészletekkel, és egyben az EU legnagyobb gázellátója. A jelenlegi Oroszország eddigi legnagyobb ügylete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik