Gazdaság

Óriásberuházásba kezd Romániában a Smithfields Foods

Románia öt éven belül élelmiszerexportőrré válhat, miután az Egyesült Államok legnagyobb húsipari vállalata, a Smithfields Foods 850 milliós beruházásra készül az országban - jelentette ki Traian Basescu elnök miután amerikai körútja során találkozott a cég vezetőivel San Franciscóban.

Az amerikai vállalat 200 sertéstelep létrehozatalát finanszírozza, az állattenyésztők a Smithfield beszállító lesznek. A Smithfield már tulajdonosa Romániában a temesvári ComTim húsipari cég temesvári üzemének, amelyet tavaly vásárolt fel 33 millió dollárért. Románia uniós csatlakozásakor – várhatóan 2007-ben – a Smithfield a román húspiac 40 százalékát birtokolja majd, és ezzel a vezető húsipari cég lesz Romániában.

Az amerikai húsipari csoport érdeklődik a nyugat-romániai Prodaliment Salonta, valamint egy nyers és száraz hústermékeket gyártó üzem iránt is, amely jelenleg a Principal Construct Prahovához tartozik.

Augusztus elején a román média arról számolt be, hogy az idei év első felében, Romániában megkétszereződött a sertéshús importja. Az élelmiszeripari termékek közül a sertéshúsban mutatkozik a legnagyobb eltérés a belföldi termelés és a fogyasztás között. Románia jelenleg hozzávetőleg 2,5 millió élősertést importál, a belföldi állatállomány 5 millióra tehető – ebből 4 millió magángazdálkodóknál van -, ami a belföldi igények 30-40 százalékát elégíti ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik