Gazdaság

Új határidős kontraktusok a BÉT-en

Új termékekkel bővül a Budapesti Értéktőzsde származékos piacán kereskedhető határidős kontraktusok köre 2005. szeptember 19-én - adta hírül a tőzsde.

Piaci igényre válaszolva a BÉT 4 újabb határidős keresztkontraktus és 2 egyedi részvény alapú határidős kontraktus kereskedését indítja el. Szeptember 19-étől kezdve a forint elszámolású CAD/JPY és NOK/JPY, a deviza elszámolású CAD/JPY és NOK/JPY, valamint a határidős BIF és FreeSoft termékekre is lehet üzletet kötni.

Az új termékek kereskedésének és elszámolásának menete, lejáratkori teljesítése a devizatermékek esetében megegyezik a jelenlegi keresztkontraktusok, a BIF és a FreeSoft esetében az egyedi részvény alapú határidős kontraktusok piacán alkalmazott gyakorlattal.

A deviza alapú termékek lejárati struktúrája megegyezik a határidős keresztkontraktusoknál szereplő struktúrával, azaz a 8 főhónap (a két legközelebbi március, június, szeptember és december) mellett az azokon kívüli 2 legközelebbi hónapra lehet kereskedni.

Az egyedi részvény alapú termékek esetében 4 főhónap és a két mellékhónap (főhónapokon kívüli két legközelebbi hónap) nyílik meg, melyek teljesítése a lejáratkor fizikai szállítással történik.

A kontraktusméret a forint, illetve a deviza elszámolású CAD/JPY esetében 1 000 a forint, illetve a deviza elszámolású NOK/JPY esetében 10 000 deviza egységre vonatkozik. Az előbŹbi termékeket két tizedesre, az utóbbiakat négy tizedesre lehet kereskedni.

Az egyedi részvény alapú termékek esetében egy kontraktus 100 darab részvényt foglal magába, és 5 forintos árlépésközzel lehet kereskedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik