Gazdaság

Egészségmánia

Egy egyszerű sebtapaszt mostanáig csak arra használtunk, hogy leragasszuk vele megvágott ujjunkat. Angol kutatók azonban különleges intelligenciával ruházzák fel ezt a „buta, de hasznos” mindennapi tárgyat. A Sensium csipnek köszönhetően a digitális sebtapasz folyamatosan ellenőrzi vérnyomásunkat, vércukorszintünket és testhőmérsékletünket, majd elküldi ezeket az információkat egy számítógépnek. A mobiltelefonon vagy PDA-n (kézi számítógépen) továbbított adatok alapján riasztani lehet egy orvost, ha a szokásostól szignifikánsan eltérő eredmények érkeznek a központba. A fejlesztő Toumaz cég szerint ez a 3×5 milliméteres sebtapasz arra is használható, hogy szemmel tartsuk egy idősebb rokonunkat akkor is, ha nem vagyunk vele. A kütyü működéséhez pedig elég egy akkora elem, amekkorát a karórákban szoktak használni.


TOUMAZ DIGITAL PLASTER


Kinek? Akiknek lényeges, hogy figyelemmel tartsák egészségi állapotukat.
Mennyiért? Egyelőre nem ismert.
+: Folyamatos ellenőrzési lehetőség.
-: Még nincs forgalomban.

MARK OF FITNESS WS-820 WRIST BLOOD PRESSURE MONITOR
Kinek? Akiknek gondjuk van a vérnyomásukkal.
Mennyiért? 70 dollár.
+: Könnyen leolvasható kijelző.
-: Magyarországon nem kapható.

TANITA BC533 BODY COMPOSITION MONITOR
Kinek? Fitness mániásoknak.
Mennyiért? 120 dollár.
+: Sok adat egy eszköztől.
-: Nehezen kezelhető.

Ha már az óráknál tartunk, érdemes megemlíteni azt a csuklós vérnyomásmérőt, amellyel akár a szélütés kialakulása is megelőzhető. A könnyen hordozható óra érzékeli a szabálytalan szívritmust, amit egy vérrög kialakulása okozhat. Ha az orvoshoz kell mennünk ellenőrzésre, akkor is elég elvinnünk ezt a kis készüléket, mert két személy számára 30 mérés adatait tudja tárolni. Időpont szerint rendezve bármikor előhívhatjuk a mért vérnyomás- és pulzusértékeket, és utazáskor is nyugodtan magunkkal vihetjük a masinát. Az elemmel működő kütyüvel több mint 1000 mérést végezhetünk.

Ahhoz, hogy a szívproblémákat elkerüljük, jó módszer lehet, ha figyelünk a testsúlyunkra. A Tanita kromoszómára emlékeztető mérlege azonban ennél sokkal többet is megmond. Miután megadtuk a korunkat, nemünket és magasságunkat, rögtön megtudhatjuk például a testünk víztömegéből, hogy több vízre lenne szükségünk, még mielőtt mi is érezzük a szomjúságot. A rendszeres sportolók körében gyakran vetődik fel az a kérdés, hogy az izmok növekedésétől vagy néhány zsírpárna felszedésétől lett több a súlyuk. Ezzel a mérleggel ez is kiderülhet, sőt a csonttömegünk nagysága is külön elemzés tárgya lehet. Ha nagy nehezen elértük a már régóta vágyott, ideális testsúlyunkat, akkor arról is tájékoztat minket a fürdőszobai titkok tudora, hogy körülbelül milyen napi kalóriabevitellel tarthatjuk fenn ezt az állapotot. Azt, hogy hány éves a kapitány, persze hiába is kérdeznénk tőle…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik