Gazdaság

Változik a műalkotások jogdíja

admin
admin

2005. 09. 14. 08:06

Napirenden van a szerzői jogi törvény módosítása, s ennek részeként az alkotások után fizetendő szerzői jogdíjak kiszámítási módja. Egy uniós irányelv miatt is szükséges a változtatás.

Januártól a jelenlegi általános öt százalék helyett a vételár arányában, degresszív kulcsrendszer szerint fizetendő a képző- és iparművészeti alkotások után járó szerzői díj a szerzői jogi törvény napirenden lévő módosítása értelmében – írja a Világgazdaság. A tarifa nem haladhatja meg a 12 500 eurónak megfelelő forintösszeget, nem kell viszont jogdíjat fizetni ötezerforintos vételár alatt. A jogi szakemberek szerint a leendő szabályozás a jelenleginél kedvezőbb fizetési kötelezettséget ró a műkereskedőkre, és az is remélhető, hogy nem módosítja jelentős mértékben a piacot – tájékoztatta a lapot Gyenge Anikó, az igazságügyi tárca munkatársa.

A mostani szabályozást a 2001-es uniós irányelv követeli meg. Ez az irányelv kötelezővé teszi valamennyi tagállam számára a követő jog bevezetését. Angliában és Ausztriában például hiányzik, s ez óhatatlanul befolyásolja az uniós műkincspiacot. A cél ennek a piaci eltolódásnak a kiegyensúlyozása. Mivel pedig 2006-tól uniószerte él majd ez a jogintézmény, így nemigen fogadható el az a gyakori műkereskedői érv sem, hogy a követő jog miatt máshová koncentrálódik a piac.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.