Gazdaság

A mezőgazdasági árak 6,2 százalékkal csökkentek

Az agrártermékek termelői árszintje 2005. január-júliusban 6,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A növényi termékek árszintje 15,2 százalékkal csökkent, az állati termékeké 4,3 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások árszínvonala 1,3 százalékkal csökkent. Az agrárolló mutatója 95 százalék volt.

A gabonafélék árszintje idén az első hét hónapban 31,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban (és lényegében megegyezett a két évvel ezelőttivel). A zöldségfélék ára 2005. január-júliusban 6 százalékkal, júliusban 4,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gyümölcsfélék ára a vizsgált időszakban 11,2 százalékkal emelkedett, az egyik jelentős terméknek.

2005 első hét hónapjában a vágóállatok termelői ára 6,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a nagyobb mennyiséget képviselő vágósertés ára 10,7 százalékkal emelkedett, a vágóbaromfié 2,1 százalékkal csökkent. A tej termelői árának növekedése 4,7 százalékos volt, a tyúktojás ára 4,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik