Gazdaság

Közepes dinnyeszezon várható

Magyarországon évente átlagosan 200-250 ezer tonna dinnye terem, amelyből mintegy 40 ezer tonnányi a belföldi fogyasztás, a többit kiviszik az országból, a termés szempontjából az idei átlagos év lesz - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A szakember elmondta, hogy az elmúlt napok csapadékos időjárása hátráltatta ugyan a dinnye szedését, de a száraz idő beköszöntével ismét rámehetnek a földekre a dinnyetermelők, és folytathatják a szüretet. Jelenleg belföldön a dinnyi kilójáért 40-50 forintot adnak a felvásárlók, míg az exportra szánt dinnyéért átlagosan 35 forintot kapnak a termelők.

A dinnye eladásából a termelők éves árbevétele 8-10 milliárd forint. A magyar dinnyét elsősorban a környező államokba szállítják, valamint Németországba a balti államokba, és a skandináv országokba. Magyarországra évente általában 6-10 ezer tonna importdinnye érkezik, főként Spanyolországból és Görögországból. Ám július elejétől általában már csak magyar dinnye kapható a hazai piacon.

Mártonffy Béla úgy véli, hogy az idén a termelőknél képződik annyi nyereség, hogy ne gondolkozzanak a termelés beszüntetésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik