Gazdaság

Közbeszerzések: tavaly 1200 milliárd forint

Tavaly minden eddiginél magasabb volt, 1200 milliárd forintot tett ki a közbeszerzési eljárások értéke. Ez az arány várhatóan idén is tartható lesz, hiszen az év első felében a beszerzések értéke becslések szerint meghaladja a 600 milliárdot.

Az idei év első felében 2248 közbeszerzési eljárásban 540,1 milliárd forint közpénz sorsáról született döntés. Az eljárások száma 195-tel több, a beszerzési érték 9,5 milliárd forinttal kevesebb volt, mint tavaly ilyenkor – mondta Berényi Lajos, a Közbeszerzési Tanács elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Idén jelentősen nőtt a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárások értéke és részaránya. Ebben döntő szerepe van az új törvényi szabályozásnak, nevezetesen a közszolgáltató ajánlatkérők számára a nyílt és meghívásos eljárás mellett a hirdetménnyel induló tárgyalásos forma is külön feltételek nélkül választható.

Berényi Lajos kiemelte: a mikro-, kis-, és középvállalkozások az év első felében 309,3 milliárd forintért nyertek meg közbeszerzési eljárást, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 164 százalékos növekedést jelent.

A külföldi székhelyű vállalkozások ugyanebben az időszakban 39 közbeszerzést nyertek meg 17,3 milliárdért, ami az összértéknek csupán a 3,2 százaléka.

Dely Betty, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KBD) elnöke közölte: az első félév során 463 alkalommal támadtak meg közbeszerzési döntést, 159 esetben állapítottak meg jogsértést, és 132 millió forint bírságot szabtak ki. A KDB határozataival kapcsolatban 67 esetben fordultak keresettel a Fővárosi Bírósághoz, szemben a múlt év első félévi 54-gyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik