Gazdaság

Aggasztó a központi költségvetés deficitje

admin
admin

2005. 07. 07. 07:48

A Pénzügyminisztérium szerint júniusban a tárca által vártnál hárommilliárd forinttal nagyobb, 150,4 milliárdos hiány képződött a helyi önkormányzatok nélkül számba vett államháztartásban.

Ezzel az első fél év végére felhalmozódott deficit eléri az egész évre tervezett 1022 milliárdos hiány közel 97 százalékát – írja a Világgazdaság. Különösen aggasztó a központi költségvetés pozíciója, hiszen már június végére a költségvetési törvényben előirányzottnál jócskán nagyobb, annak 114 százalékát kitevő deficit jött létre.

A havonta közzétett, a tényleges pénzmozgásokat tükröző pénzforgalmi egyenleg tehát jelentősen rosszabb az időarányosnál, s talán ennek is köszönhető, hogy a pénzügyi tárca a közleményében az uniós módszertan szerinti, eredményszemléletű szaldóra „koncentrál”. A PM megemlíti, hogy az első fél évben a GDP-arányos pénzforgalmi deficit 4,4, míg az eredményszemléletű, nyugdíjreform hatásával korrigált hiány 3,1 százalékos.

Az egyes alrendszerek közül a központi költségvetés és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege rosszabb lett a vártnál. Előbbiben a tervezettnél ötmilliárddal nagyobb, 118,2 milliárdos hiány képződött, utóbbiban pedig a prognózisnál hárommilliárddal több, 34,5 milliárdos deficit alakult ki. A legkisebb tételt jelentő elkülönített állami pénzalapok viszont a várt deficittel szemben szufficitet produkáltak. A korábbi gyorsjelentésekben megszokottól eltérően arról azonban egy szó sem esik, hogy a főbb adónemek és kiadási tételek hogyan alakultak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.