Gazdaság

Aggasztó a központi költségvetés deficitje

admin
admin

2005. 07. 07. 07:48

A Pénzügyminisztérium szerint júniusban a tárca által vártnál hárommilliárd forinttal nagyobb, 150,4 milliárdos hiány képződött a helyi önkormányzatok nélkül számba vett államháztartásban.

Ezzel az első fél év végére felhalmozódott deficit eléri az egész évre tervezett 1022 milliárdos hiány közel 97 százalékát – írja a Világgazdaság. Különösen aggasztó a központi költségvetés pozíciója, hiszen már június végére a költségvetési törvényben előirányzottnál jócskán nagyobb, annak 114 százalékát kitevő deficit jött létre.

A havonta közzétett, a tényleges pénzmozgásokat tükröző pénzforgalmi egyenleg tehát jelentősen rosszabb az időarányosnál, s talán ennek is köszönhető, hogy a pénzügyi tárca a közleményében az uniós módszertan szerinti, eredményszemléletű szaldóra „koncentrál”. A PM megemlíti, hogy az első fél évben a GDP-arányos pénzforgalmi deficit 4,4, míg az eredményszemléletű, nyugdíjreform hatásával korrigált hiány 3,1 százalékos.

Az egyes alrendszerek közül a központi költségvetés és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege rosszabb lett a vártnál. Előbbiben a tervezettnél ötmilliárddal nagyobb, 118,2 milliárdos hiány képződött, utóbbiban pedig a prognózisnál hárommilliárddal több, 34,5 milliárdos deficit alakult ki. A legkisebb tételt jelentő elkülönített állami pénzalapok viszont a várt deficittel szemben szufficitet produkáltak. A korábbi gyorsjelentésekben megszokottól eltérően arról azonban egy szó sem esik, hogy a főbb adónemek és kiadási tételek hogyan alakultak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.