Gazdaság

A kormány csökkentheti az üzemanyag jövedéki adóját

A következő egy héten esély kínálkozik az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentésére – mondták a kormány képviselői a fuvarozói érdekképviseletek vezetőinek csütörtökön.

A jövedéki adó csökkentésén túl a kabinet lehetőséget lát a gázolaj nagykereskedelmi árképzésének megváltoztatására is – számolt be a tárgyalásokról Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NiT-Hungary) ügyvezető főtitkára.

A három államtitkár tárgyalt ma a fuvarozók érdekképviseleti vezetőivel. Szanyi Tibor és Dióssy Gábor, a gazdasági tárca, valamint Katona Tamás pénzügyi államtitkár Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületével (MKFE) folytatott tárgyalásán a fuvarozók a nagyon magas üzemanyag árakat nehezményezték.


A kormány képviselői nem zárkóztak el a gázolaj jövedéki adójának csökkentésétől. A fuvarozók szerint azonban ennyi nem elég, a gázolaj árának jelentős csökkentésére van szükség.


Szanyi Tibor az MKFE lapjának adott interjúban kifejezte reményét, hogy hamarosan egyezségre jutnak a felek, de ehhez az kell, hogy az üzemanyagfeldolgozók, jelen esetben a Mol Rt mérsékelje a gázolajon levő profitját, illetve a kormány csökkentse a gázolaj jövedéki adóját. Ekkor lehet csak érdemi árcsökkenést elérni az üzemanyagpiacon. Szanyi nemzetközi példákra hivatkozva állítja, hogy az államnak van lehetősége arra, hogy szükség esetén befolyásolja az üzemanyagok előállítási árát. A fuvarozóknak viszont azzal kellene hozzájárulniuk a hazai gazdaság eredményeihez, hogy minél nagyobb számban tankoljanak idehaza.


Át kell alakítani a közúti- és telephelyi ellenőrzések rendszerét, ugyanis a jelenlegi ellenőrzési rendszer átláthatatlan – véli Szanyi. Ez azt jelenti, hogy gyakoribbá kell tenni az országon áthaladó járművek ellenőrzését, és megszüntetni azt a lehetőséget, hogy egy 20 euróssal megússzák a büntetést.


Szanyi állítása szerint a kormánydelegáció megállapodott a négy reprezentatív fuvarozói szervezet képviselőivel, hogy azok készítsenek egy komplett listát, azokról a jogszabályokról, amelyek ellentmondásai, ésszerűtlenségei hátrányosan érintik, ellehetetlenítik vállalkozásaik működését. Ezeken mihamarabbi változást kell végrehajtani, ami nem pénz kérdés, mégis hatásos eszköze lehet a hazai közúti közlekedési szolgáltatók versenyképességének javításának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik