Gazdaság

Erős hátszél

Fejekre tapos a kormány „száz lépése”: e héten Németh Imréére, akit Gráf József követ az agrárminiszteri poszton.

Egy órával a hivatalos bejelentés előtt, a pártfegyelem „résein” már kiszivárgott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök eheti, kormányátalakítási meglepetése. Az agrárminiszter menesztését hétfő fél 12-re időzítette, de az internetre előbb felkerült, hogy Németh Imrét Gráf József, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja követi a bársonyszékben. A fordulattal az MSZP frakció agrármunkacsoportjának stabil embere került pozícióba.


Erős hátszél 1

Gráf József

LOBBIKÜZDELEM. Gráf a véletlenek összjátékának is köszönheti a választások miatt legfeljebb egy évig tartó miniszterségét. Bennfentesek szerint az agrártárcánál a személycsere ugyan egy hónapja napirenden volt, de a legutolsó változat szerint nem a miniszter, hanem Benedek Fülöp államtitkár lett volna az agrárdemonstráció és a késedelmes támogatásfizetés politikai áldozata. Németh Imre azonban jóváhagyott egy jogszabályt, amely a volt állami gazdasági földek után duplájára emelte aranykoronánként a bérleti díjat. A változás milliárdos többletkiadást okozna a privatizáció nyerteseinek. Az „ex-államigazdasági” lobbi ezért működésbe lépett, és információink szerint Velez Zoltánt „ajánlotta be” miniszterjelöltnek. Ám Veleznek, a végelszámolás sorsára jutott bábolnai állami társaság elnökének a miniszteri kinevezése a választások előtt egy évvel túl nagy vihart kavart volna, ezért az MSZP baranyai „szürke eminenciásainak” javaslatára végül a volt tsz-vezetőre, a szigetvári politikus-agrárszakemberre esett a választás, aki kemény végrehajtó, és Némethtől eltérően erős a párttámogatottsága.

A csaknem három évet leszolgált Németh Imrének, vitathatatlan emberi értékei mellett, éppen azt rótták fel hibájául, hogy nem volt kellően erélyes a minisztériumi apparátus irányításában, „elfolyt a tárca”. Eleve vesztes feladatra vállalkozott, amikor az uniós támogatások fogadására, kifizetésére felkészületlen, formálódó apparátus gyengeségei ellenére erőn felüli határidőket vállalt. Csalódásokat okozott, mert a terület alapú támogatások kifizetésére irreális ígéreteket tett, amelyeket nem is tudott teljesíteni, bár a jogszabályi határidőket betartotta. Rontotta a helyzetét a tavalyi rekordtermés után a csigalassúságú gabonaintervenció is. E két elmaradás vezetett az idei gazdademonstrációhoz.

Gráf József

• 1946-ban született a Baranya megyei Mecsekszabolcson. Diplomát a körmendi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum mezőgazdasági gépészeti szakán szerzett 1968-ban.
• 1970-ben belépett az MSZMP-be, 1984-től 1986-ig a szigetvári pártbizottság titkára, 1986-89-ben első titkára. A szabadszentkirályi szövetkezet, majd a Szabadszentkirályi Mezőgazdasági Rt. vezetője. 1985-től 1989-ig a városi tanács vb-tagja volt. 1996-tól a Dél-dunántúli Gabona Rt., 1997-től az IKR Bábolna igazgatósági tagja.
• 1989 októberében az MSZP alapítója, 1992-től 1994-ig a párt országos választmányának tagja. 1994 óta országgyűlési képviselő, 2002. május közepétől a mezőgazdasági, júliustól a számvevőszéki állandó bizottságokban dolgozik. 2003. október 6-ától a nemzeti lovasprogramot előkészítő eseti bizottság tagja.
• Felesége magánvállalkozó.

Raskó György agrárszakértő, az Antall-kormány volt államtitkára arra is emlékeztet, hogy a Németh vezette minisztérium nem tudta kellő súllyal érvényesíteni a magyar érdekeket Brüsszelben. A nyelvi nehézségek is akadályozták a volt minisztert az EU-s lobbizásban, a háttéralkukban, a kapcsolatépítésben.

Személyiségjegyei alapján merőben új fordulatot hozhat e téren az információnk szerint németül tudó Gráf József színrelépése, aki egy baranyi tsz volt vezetőjeként, a szövetkezetből alakult Szabadszentkirályi Mg. Rt. egyik – meghatározó – tulajdonosaként napi gazdálkodói tapasztalatokkal is rendelkezik. Kemény, „belemenős” vezető, aki nem engedi a lazaságot, olykor az ellentmondást sem, bár mások szerint könnyen szót ért az emberekkel. Amit kigondol, azt végrehajtja. „Sertéstermelő nagygazdaság irányítójaként tudja, mire van szükség az állattenyésztő vállalkozások versenyképességének javításához” – árulja el a miniszterjelöltről Saxon Attila, az IKR Rt. elnök-vezérigazgatója (Gráf az IKR igazgatóságának is tagja volt).

UNIÓS TÉT. Gráf József gazdálkodói rutinja a vállalkozói vénájú Gyurcsány Ferencnek bizonyára szimpatikus volt. Amit viszont ő sem tudhat: hogyan találja majd meg a helyét a brüsszeli agrárminiszterek 25-ös csoportjában, ott milyen lobbistának bizonyul. Pedig Raskó György ebben látja majd az új miniszter legfontosabb szerepét, hiszen a választás előtti évben a nagy kompromisszumokat követelő, nehézkes kérdésekben – mint például a birtokreform – már nem remél érdemi változásokat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy „itthon” ne lennének égető feladatai a tárca új, első emberének. A hűvös, csapadékos tavasz után újabb gabonarekord várható az idén is, amely a lassú, késlekedő raktárépítések, és az idei tapasztalatok szerint döcögő intervenció miatt újabb viharral fenyeget. Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára azt várja az új minisztertől, hogy határozott intézkedésekkel megalapozza a most induló uniós (támogatási) évben a gazdálkodás zökkenőmentességét és felgyorsítja a gabonaraktár-építést. Karakas János, az MSZP-frakció agrármunkacsoportjának tagjaként pedig bízik a zökkenőmentes átmenetben, hiszen Benedek Fülöp, a tárca közigazgatási államtitkára már öreg motorosnak számít az uniós adminisztrációban – az egyeztetések jelentős része amúgy is rá hárul -, s a tavaly kinevezett Pásztohy András politikai államtitkár is már „beletanult” a minisztériumi munkába. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik