Gazdaság

Kicsiben nagyok

A feleség által nyitott papírbolt irányításába menedzser férje is beszállt, így azt kisebb hálózattá sikerült bővíteni.

Még a bérleti szerződés aláiírásának időpontjában sem tudta Salamon Éva, hogy milyen tevékenységbe fogjon a budapesti József körúti kis üzletben. „Heteken át törtem a fejem, milyen profil hozhat a körúton biztos jövedelmet, amiből finanszírozhatom az 1991-ben eredetileg reklámtevékenységre alapított cégemet, ám csak az utolsó pillanatban, a szerződéskötéskor ugrott be az ötlet, hogy papír-írószer” – emlékezik a tizenegy évvel ezelőtti indulásra a KeS nevet viselő vállalkozás ügyvezetője, Salamon Éva. A név a jól csengő angol „készpénz” szót idézi, mégsem innen, hanem a tulajdonostárs és férj, Kovács Endre monogramjából és a cégtulajdonosnő vezetéknevének kezdőbetűjéből állt össze.


Kicsiben nagyok 1

ÉRDEMREND. Bár a rendszerváltás-kori vállalkozásalapítási láz őket is „megfertőzte”, nem kényszerből alapították cégüket. Pályájukon sikereket értek el. Kovács Endre oktatott a Budapesti Műszaki Egyetemen, s emellett 29 évesen már vezérigazgató-helyettesként irányított 1500 embert a fővárosi Compack kávéfeldolgozó üzemben. (A céget a kilencvenes évek elején a Douwe Egberts vásárolta meg). Ő vezényelte le a Compack zöldmezős beruházását, a rákospalotai egység felépítését és üzembe helyezését, amiért a Munka Érdemrend ezüst fokozatával tüntették ki. „Ilyen elismeréssel manapság nem szoktak dicsekedni, de én őrzöm, mert nem politikai tevékenységért, hanem gazdasági teljesítményért kaptam, a gazdasági produktum pedig rendszerfüggetlen” – érvel.

Főnökével támadt személyes konfliktusa miatt a nyolcvanas évek második felében Kovács Endre egyik pillanatról a másikra mondott fel, s hagyta ott a felső vezetői állást. Hamarosan egy osztrák cég kereste meg, legyen magyarországi képviseletének vezetője. Üzleti kapcsolatai és tapasztalata révén néhány éven belül párhuzamosan több induló nagynevű hazai és külföldi vállalkozás élére került. Egy osztrák fejvadász cég ajánlására „kacérkodott” a Nestlé Magyarország vezérigazgatói posztjával is, amitől utóbb maga lépett vissza, pedig a legjobb három pályázó közé került. Eközben ugyanis beindult a feleségével közösen indított vállalkozás, a papír-írószer kereskedés is, ami ugyancsak egész embert követelt, ezért a kilencvenes évek közepétől fokozatosan hagyott fel korábbi vállalkozásaival, s koncentrált mindinkább a KeS-re.





Salamon Éva
•A közgazdaság-tudományi egyetemen végzett. Húsz éven át gazdasági újságíró volt, a rendszerváltáskor reklám-pr tevékenységbe kezdett.

•KeS Trade vállalkozást férjével együtt 1991-ben alapította meg 1 millió forintos törzstőkével. Az első KeS papír és írószerbolt 1993 végén nyílt meg, a pr tevékenység pedig ugyanebben az évben megszűnt. Azóta a vállalkozás három üzlettel bővült, összesen 50 alkalmazottat foglalkoztatnak. A cég törzstőkéje 15 millió forint. A cég forgalma 2003-ban 460 millió forint, adózás előtti nyeresége 20 millió forint volt.

•Hobbija a bridzs, az úszás és az olvasás. Szeret utazni, de kerüljön a Föld bármely pontjára, először a helyi papír-írószer boltokat keresi fel.

Kovács Endre
•A Budapesti Műszaki Egyetemen 1971-ben szerzett gépészmérnöki diplomát, majd a közgazdaság-tudományi egyetemen mérnök-közgazdász diplomát, folyamat-szervezésből 1981-ben doktorált.

•1973-tól közel húsz évig külső oktató a BME-n. A Compack-Douwe Egbertsnél 1985-ig vezérigazgató-helyettes, majd 1988-ig az Alfa Élelmiszer Vegyiáru Kereskedelmi Vállalatnál ugyancsak vezérigazgató-helyettes, a Henkel Magyarország egyik alapítója. 1991-ig a Polycommerz osztrák cég magyarországi képviseletének vezetője. Ennek révén 1992-ig a Palace Kft. ügyvezetője, s párhuzamosan a szombathelyi Falcóval forgácslap gyártásra létrehozott vegyes vállalat ügyvezető igazgatója. Az osztrák-magyar Secam Kft. – Hitachi és Tefal termékek forgalmazására létrehozott vállalkozás – tulajdonosa és ügyvezetője. 1991 és 2001 között a TeK Bau Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Az 1993-ban társasházépítésre szakosodott cége által épített Boróka utcai társasház elnyerte az „Év lakóháza” címet. Hobbija a tenisz.

•Lányuk, Adrienn 32 éves közgazdász, saját vállalkozás beindításán dolgozik. Fiuk, Ádám 23 éves, karate világbajnok, sokszoros magyar bajnok, most fejezi be az angol nyelvű üzleti főiskolát.

Visszatérve az 1993-as József körúti üzletnyitáshoz, Salamon Éva egy pillanatra meghökkent. Egyfelől a saját ötlete miatt, mivel mindössze annyi köze volt az írószerekhez, hogy gyermekkora óta szenvedélyesen gyűjtötte a tollakat. Másfelől azért, mert az EMKE portáljától az Üllői útig, illetve a Keleti-pályaudvartól a Petőfi Sándor utcáig húsz papír-írószer boltot számolt össze a környéken. Ezt követően módszeresen kutatta fel Budapest és a vidék összes nagykereskedőjét és gyártóját – ki, mit, mennyiért ad, s készített termékkatalógust és beszerzési címjegyzéket. A budai Margit körúton volt egy picike, rendkívüli ízléssel berendezett üzlet, ahová bekopogtatott, s a tulajdonosnőt arra kérte, ossza meg vele a tapasztalatait. Meglepetésére a konkurens üzletvezető a legapróbb részletekig beszámolt neki mindenről, a beszerzéstől az értékesítésig. Bizonyos termékektől óvta, másokat kifejezetten ajánlott neki, elmondta, kik a beszállítói, hogy, s miként tárgyaljon, hol rendelhet polcokat, bútorokat. „Amikor kijöttem tőle, arra gondoltam, ez a nő vagy hazudott, vagy megfogtam az isten lábát” – érzékelteti Salamon Éva, hogy mennyire más szelek fújtak az üzleti életben 1992-ben. Olyan indíttatást kapott, amit példának tekint, s ő is ugyanúgy, őszintén és tisztességgel próbál segíteni másoknak – már ha kérik erre.

A konkurencia azonban manapság egyre ritkábban kopogtat vagy kérdez. Az üzleti titkok kifürkészésére megbízottak inkább előkapják a fényképezőgépet, s fotóznak. De nemcsak morálisan, kínálatban és kiszolgálásban is megváltozott a papír-kiskereskedelem. Kettévált a piac: a dömpingárakkal jelentkező hiper- és szupermarketek személytelenebb office depot-ira, papír-írószer osztályaira, valamint az egyedi, kisvásárlói igények kielégítésére szakosodott, humánus kiszolgálást nyújtó szakboltokra. A Salamon Éva által összeszámolt hajdani húsz üzletből egyedül az övék maradt talpon.

Második szakboltjukat az Europarkban nyitották meg 1997-ben. A KeS két és fél éven át versengett az Ápisszal. „Végül elmentek, mert nem tudtak mellettünk boldogulni, ami kétségtelenül hízelgő a számunkra” – érzékelteti a papír-kiskereskedelmi küzdelmeket Kovács Endre. Két évvel ezelőtt megvetették lábukat az Árkádban is, ahol azóta már egy hobbi-üzletük is működik. „Sosem nyújtózkodtunk tovább, mint ameddig a takarónk ért, hitel nélkül, mindig a vállalkozásainkból befolyt nyereségből léptünk tovább” – mondja a férj.

Számításaik 95 százalékban beváltak, egyedül a nagykereskedői profilt kényszerültek leadni. Fél év múltán rájöttek, hogy idegen a karakterüktől a nagy tételű, személytelen beszerzés és kiszolgálás. Erről a területről azért is szálltak ki, mert azt tapasztalták, hogy a konkurens nagykereskedők a beszerzési ár alá ígérnek.

HERCEGI ÓHAJ. Jellemző történet 2003-ból. A KeS kiváló kapcsolatot ápolt egy francia céggel. Hat éven át pályázott a beszerzési tenderein, és sorra nyert. A múlt év májusában Salamon Éva váratlanul betoppant hozzájuk egy másik ügyben, ahol úgy fogadták: „Jó hogy jössz, mert januártól már egy osztrák cég a beszállító és nem ti.” A KeS ügyvezetőnője szólni sem tudott. „Hat év korrekt kapcsolat után úgy írták ki a pályázatot, hogy nem is értesítettek” – mondja sajnálkozva. Pedig a cég legapróbb kívánságait is igyekeztek teljesíteni. Egy alkalommal egy herceget látott vendégül Budapesten a francia vállalkozás. A neki szánt ajándékot sötétkék alapon arany csillagokkal díszített csomagolópapírban szerették volna átnyújtani, mert ezt szerette a herceg. A franciák megkeresésére a KeS két nap alatt egy vidéki vállalkozójával legyártatta a kívánt minőségű csomagolóanyagot.

Az indulástól kezdve vallják, hogy a kis cégeknek valamiben átlagon felüli teljesítményt kell nyújtani. A KeS a hazai tollpiacon igyekszik tartani az elsőséget. Ismerjük a világ összes gyártóját és nagykereskedőjét, a 30 forintostól az egymillióba kerülőig árusítunk tollakat” – mondja Kovács Endre. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e további üzletek nyitását, azt válaszolja: maguk sem gondolták volna, hogy négy boltot nyitnak majd, mégis mindig adódott a továbblépés. Egy normálisan működő cég ugyanis nem képzelhető el fejlődés nélkül. Amelyik nem fejlődik, az halott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik