Gazdaság

Politikai barométer – augusztus 23.

Megtört a többhetes folyamat, a Fidesz visszavette a vezetést az MSZP-től - a TNS Modus legfrissebb adatai szerint. Egy százalék a fiatal demokraták előnye és a kormány osztályzata is javult, de nem éri el a közepest. A kis pártok támogatottsága lassan teljesen elolvad.



Módszertani megjegyzések

A TNS Modus 2000. márciusától folyamatosan, mindennap végez adatfelvételt. Hetente összesen 240 felnőtt korú személyt kérdeznek meg az ország 135 településén – hetente másutt. A 32. hétre vonatkozó legújabb adatok a 2001. július 16-ától augusztus 12-éig megkérdezett 950 fő válaszai alapján születtek. Az ekkora reprezentatív mintának +/- 3,24 százalékpont a hibahatára, ami azt jelenti, hogy a közölt eredmények legfeljebb ennyivel térhetnek el azoktól a “valós értékektől”, amelyeket akkor kaptunk volna, ha minden felnőtt korú magyar állampolgárt megkérdeznek (az elemszám csökkenésével a hibahatárok nőnek, például a “biztos szavazó, pártot választók” esetében a hibahatár csaknem 6 százalékpont). A legfrissebb vizsgálati eredményeket minden héten hasonló módon (négy hétre görgetett formában) közölik.
A kutatás részletes módszertana >>

Politikai barométer – augusztus 23. 1Visszaelőzött a Fidesz

A voksokért folytatott versenyben megerősödött a Fidesz és gyengült az MSZP a 32. heti legújabb eredmények szerint, a július 16. és augusztus 12. között megkérdezett 950 személy válaszai alapján. A biztos szavazó, pártot választók körében 4 százalékkal erősödött a Fidesz és 3 százalékkal gyengült az MSZP az egy héttel ezelőtt közölt adatokhoz képest, így ha “most” lennének a választások, a fiatal demokratákra 44 százalék, míg a szocialistákra 43 százalék szavazna.



Hatnak a milliárdok

Augusztus 6. és 12. között a Fidesz csokorban kínálja a pozitív üzeneteket. A fiatalok életlehetőségeinek bővítéséről, a falusi lakosság élet- és munkakörülményeinek javításáról beszéltek vezető politikusai, az iskolás korú gyermekek családja egyhavi kiegészítő családi pótlékot kap szeptemberre, a kormány átvállalja a diákhitel kockázati költségét, megkétszerezi autópálya-építési programját, ünnepnappá nyílvánítják augusztus 15-ét, az év leghosszabb utcabálját ígérik augusztus 19-ére, tárgyalásokat javasolnak az MSZP-nek a kisebb parlament megvalósítása érdekében.
Eközben az MSZP politikusai, előbb tárgyalnának, majd egy nappal később Kovács László bejelenti, hogy “nem lesz kétoldalú találkozó” a pártok között. Nem volt egyértelmű a párt Doszpot Péter jelölésével kapcsolatos kommunikációja sem.

Ismét éles a küzdelem

A korábban jelzett trendvonal, az MSZP egyenletes erősödése megtört, visszavette a vezetést a Fidesz. A két nagy párt közötti verseny rendkívül szoros – ahogy az már májusban is látszott.

Tovább romlottak a kisebb támogatottságú pártok választási esélyei: legújabb adataink szerint mindössze 13 százalékon osztoznak. Különösen az SZDSZ számára sikerültek rosszul az elmúlt hetek (immáron 3 százalékon állnak a szabad demokraták, a MIÉP ugyanennyi szavazatott kapna, míg az FKGP és az MDF hetek óta 2 százalékot ér el).

A pártok szimpátiaindexe nem jelez jelentősebb átalakulásokat: ebből a szempontból megmaradt az MSZP szignifikáns előnye a Fidesszel szemben, bár egy ponttal csökkent a múlt héten közölt adatainkhoz képest (jelenleg az összes felnőtt korú megkérdezett körében a százfokú skálán a szocialisták népszerűségi mutatója 53 ponton áll, míg a fiatal demokratáké 49 pont). A harmadik helyért tovább tart a versengés az SZDSZ és az MDF között (mindkettőjüknél ismét 40 pontot mértünk).





A kormány bizonyítványa

A kormány megítélése valamelyest javult: egy-egy ponttal kedvezőbb az összes megkérdezett és a biztos szavazó, pártválasztók körében is. A “mérleg” továbbra is kedvezőtlenül alakul, hiszen a százfokú skálán mért 36 és a 41 pontos eredmények a “közepesnél” gyengébb minősítést jeleznek a kormány munkájának lakossági megítélését illetően.

Elégedetlenek a kormánnyal és elégedettek a Fidesszel

A 29-32. hetek együtt vizsgált adatai szerint a kormány megítélése az összes megkérdezett körében csak egy árnyalattal javult: jelenleg 36 ponton áll a százfokú skálán. Ilyen magas utoljára a 25. héten volt, ezután csökkenésnek indult és legutóbb újra emelkedett. A hosszabb távú trendek hónapokon keresztül a kormány lakossági megítélésének javulását mutatták: a tavaly évvégi (51.heti) 29 pontról csaknem egy év alatt 7 pontot emelkedett. Ez már érdemleges elmozdulás és az “időleges” romlás után 35 pont körül stabilizálódni látszik. Látványosabb az elmozdulás a biztos szavazó, pártválasztók (a felnőtt népesség egyharmada) körében. Az idén a 9. heten 35 ponton állt náluk a kormány elégedettségi mutatója, majd a 25. héten 46 ponttal volt a legmagasabban. Aztán 6 héten át zuhant, míg a 31. héttől újra emelkedik. Minden csoportban azonban az elégedetlenek vannak többen – de a változások árulkodóak (lásd az az 1/A. valamint az 1/B. ábrákat) .



Hullámvasúton a közvélemény

A 22. hét óta vezetett az MSZP a támogatottsági versenyben a Fidesz előtt. Az elmúlt két héten hat százalékpont volt az előny. A “helycsere” után a fiatal demokraták 1 százalékponttal vannak előrébb. A 32. hét adatai azért szembetűnőek, mert a szocialista párt esélymutatója egyenletesen nőtt a 31. hétig, míg a fiatal demokraták gyengülni látszottak. Egy hét alatt a 6 százalékos MSZP előnyből Fidesz vezetés lett – ha csak egy százalékos is. A “jelenlegi” (augusztus 12-éig regisztrált) helyzet: az MSZP a szavazatok 43 százalékát kapná, a Fidesz pedig 44 százalékot(lásd a 2/B. ábrát). A különbségek a két párt “esélymutatói” között továbbra is – immáron 37 hete – a hibahatáron belül maradnak, és az időbeli elmozdulások sem szignifikánsak.



Veszélyben a kisebb pártok

Az elmúlt periódusban fokozatosan romlanak a “kisebb támogatottságú” pártok választási esélyei: immáron 13 százalékon osztozik a két “nagy” párton kívül az összes többi párt. Az SZDSZ újabb egy százalékot veszített a potenciális szavazók körében, így “beérte” a MIÉP. Az MDF és az FKGP hetek óta 2 százalékon áll (lásd a 2/c. ábrát) .

Tartósan az MSZP a legnépszerűbb párt

A pártszimpátiák az összes felnőtt korú megkérdezett körében nem követik a pártpreferenciában beállott jelentős “átrendeződéseket”: mindössze egy ponttal csökkent az MSZP előnye a Fidesszel szemben (a fiatal demokraták szimpátia-indexének növekedése következtében), a jelenlegi állás: 53 pontot kapott az MSZP és 49 pontot a Fidesz a százfokú skálán. A szocialista párt továbbra is a legnépszerűbb, előnye szignifikáns a fiatal demokraták előtt. Az év eleje óta tartó versengés a harmadik helyért e héten is “döntetlenre” áll az SZDSZ és az MDF között: hasonlóan az előző héten közöltekhez, mindkét párt esetében 40 pontot mértünk. A kisgazdák megítélése egy ponttal javult, de – 14 ponttal – továbbra is az utolsó helyen állnak. Alig valamivel magasabb a MIÉP pontértéke (22 pont “jelenleg”, ami egy ponttal magasabb az egy héttel korábban közölt értéknél). Az utóbbi hetekben nem tapasztalhattunk egyetlen párt esetében sem jelentősebb – szignifikáns – változást. (lásd a 3/A. ábrát).

Politikai barométer – augusztus 23. 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik