Gazdaság

Politikai Barométer – július 5.



Módszertani megjegyzések

• A TNS MODUS 2000. márciusától folyamatosan végzi pártpreferenciákra, pártszimpátiára vonatkozó adatfelvételeit. Hetente 240 felnőtt korú személyt kérdezünk meg az ország mintegy 135 településén (hetente más település-együtteseken). Elemzéseink során az egy évvel korábbi 22. héttől ez év utolsó vizsgált 22. hetéig bezárólag (összesen 53 hétre vonatkozóan) 12 720 személy adataira végzünk elemzéseket.
• A vizsgálatok személyes megkérdezésekkel zajlanak sztenderdizált kérdőívek segítségével, kérdezőbiztosaink révén. A minta kiválasztására az ún. “kétlépcsős véletlen” mintavételi technikát alkalmazzuk. A mintavételi eljárásból eredő torzításokat ötszempontú súlyozással korrigáljuk a KSH 1996-os Mikrocenzusából 2001. január 1-jére becsült adatok révén. Mintánk jól reprezentálja a 18 éves és idősebb népességet nem, életkor, iskolázottság, településtípus és EU-régiók szerint az adott időszakban.
• A négyhetes “görgetett” részmintáink elemszámai: 950 fő, melyek 95 százalékos megbízhatósági szint mellett +/- 3,24 százalékpont a hibahatára (a részminták elemszámának csökkenésével nőnek a hibahatárok). Az egyes “hetekre” vonatkozó “görgetett” adatokat úgy számítja ki “MIRIAD” nevű eljárásunk, hogy az adott héten és az azt megelőző három héten felvett kérdőívek információit átlagolja.
A kutatás részletes módszertana >>

Politikai Barométer – július 5. 1A 25. heti újabb eredményeink szerint minimálisra csökkent az MSZP és a Fidesz közötti különbség a biztos szavazó, pártválasztók körében. Mindössze egy százalékkal “vezet” a szocialista párt: az MSZP-re 42% szavazna (amely 1%-kal több mint az egy héttel korábbi érték), míg a Fidesz-re 41%, ha most lennének a választások. A fiatal demokraták 3%-ot “javítottak”, így újra fej-fej mellett halad a két párt.

Immáron 31. hete (2000. november közepe óta) nincs lényegi különbség a két legnagyobb támogatottságot élvező párt között. Valamelyest csökkent ugyanakkor a kisebb támogatottságú pártoknak az esélye a “beleszólásra”: jelenlegi adataink szerint egyik sem jutna be a parlamentbe.

Javított a kormány a “bizonyítványán” a biztos szavazó, pártválasztók körében: a százfokú skálán 46 pontra emelkedett a munkájukkal való elégedettség mutatója, ami 4 pontos – szignifikáns – javulást jelent a 23. heti eredményeinkhez képest.

Némileg javult a kormány megítélése

A kormány megítélése az összes megkérdezett körében ebben a hónapban sem változott, immár négy hete 36 ponton áll a százfokú skálán (lásd az 1. táblázatot és az 1/A. valamint az 1/B. ábrákat is). Változatlanul az elégedetlenek vannak tehát enyhe túlsúlyban, de a tendencia egyértelműen a kormányzati munka pozitívabb megítélése irányába mutat.

A magukat biztos szavazóknak mondók közül a pártot választók (kb. a felnőtt népesség harmada) nem csak az összes megkérdezetthez képest ítélik meg kedvezőbben a kormány tevékenységét, de – ha csak egy százalékponttal is – e csoport előzőleg mért értékeléséhez viszonyítva is: jelenleg 46 pont a százfokú skálán (ez szignifikánsan magasabb minden vizsgált időpontban, mint az összes válaszadó pontértéke). Bár az egypontos növekedés a hibahatárokon belüli javulást mutat, tendenciájában itt is egyértelmű véleményjavulás érzékelhető: a 23. hétre vonatkozó adatainkhoz képest tapasztalható 4 pontos emelkedés szignifikáns.

Alig 1 százalék az MSZP előnye

A két legnagyobb párt helyzete a biztos szavazó, pártot választók körében az utolsó nyolc hétben nagyon kiegyenlítetté vált, a korábbi stabil MSZP előnyt “helycserék” váltották fel, s utolsó mérésünk szerint mindössze 1 ponttal vezet a szocialisták pártja. Az előző heti eredményekhez képest a szocialisták 1 ponttal “javítottak”, a fiatal demokraták pedig 3 ponttal, s így az MSZP a szavazatok 42%-át kapná, a Fidesz pedig 41%-ot (lásd a 2. táblázatot és a 2/B. ábrát is).

A különbségek a két párt “esélymutatói” között továbbra is – immáron 31 hete – a hibahatáron belül maradnak, és az időbeli elmozdulások sem szignifikánsak a vizsgált négy hétben. A “nagyok” térnyerése a kisebb pártokat kedvezőtlenül érintette. Növelni egyikük sem tudta szavazóbázisát, az MDF és a MIÉP pedig most kevesebb szavazatot kapna, mint az egy héttel ezelőtti adatok szerint – az előbbi 2, az utóbbi 1 százalékot vesztett. A Fidesz megerősödése különösen az MDF-et “érinti”: ezen a héten megtört e párt potenciális szavazóbázisának (múlt héten jelzett) gyarapodása.

Eltűnt az előny

Az összes megkérdezett körében a szocialista párt változatlanul a legnépszerűbb (52 pont a százfokú skálán). A mostani egypontos növekedés alapján a korábban mért lassú csökkenés megállni látszik. A Fidesz pontértéke ismét nőtt 1 ponttal, legutóbbi méréseink szerint elérte az 50 pontot. Ezzel a két párt megítélése több mint egy év után a hibahatáron belülre került, itt is eltűnt a szocialisták szignifikáns előnye (lásd a 2. táblázatot és a 3/A. ábrát is). Az időbeli elmozdulások a hibahatáron belül maradnak a vizsgált négy hétben.


2/A ábra

3/B ábra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik